Syyriassa ensimmäiset avustuskuljetukset ovat päässeet perille pahoin pommitettuun Itä-Ghoutaan. YK:n ja Kansainvälisen Punaisen Ristin valkoiset ajoneuvot saattoivat aamupäivällä 46:tta rekkaa halki Itä-Ghoutan kapeiden kujien.
Apua saatiin nyt ensi kerran perille sen jälkeen, kun taistelut alueella kiihtyivät koko Syyrian sodan verisimmiksi pari viikkoa sitten. Tänään apu oli tarkoitus toimittaa vajaalle 30 000 siviilille.
– Apu oli erittäin merkittävä voitto sinänsä, kun neljään kuukauteen ei olla saatu saattueita läpi. Toki se on vain yksi saattue ja 46 rekkaa, mikä ei riitä hirveän pitkään, muistutti SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg Kymmenen Uutisissa.
Avustajien mukaan Syyrian hallinto kuitenkin kielsi lääketarpeiden kuljettamisen Itä-Ghoutaan. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan hallituksen edustajat poistivat rekoista erilaisia lääketieteellisiä apuvälineitä, kuten leikkaustarvikkeita ja haavoittuneiden hoitoon tarkoitettuja välineitä.
– Meillä on tietoa, että joitain esineitä on otettu pois. Tämä on yleisesti valitettavaa, ja vuosien varrella juuri Syyriassa on jouduttu tekemään kompromisseja, että saadaan jotain läpi. Jatkuvia neuvotteluja ja vaikeuksia, kuvaili von Weissenberg.
"Maanpäällinen helvetti"
Tulitauko on kaukainen haave, vaikka sellainen on periaatteessa Syyriassa parhaillaan voimassa. Eilen Syyrian presidentti vannotti, että taistelut jatkuvat. Ja myös ilmaiskut alueelle ovat jatkuneet. Tavoitteena on nujertaa kapinalliset, joita hallitus pitää terroristeina.
Venäjän tukemat hallituksen joukot ovat vallanneet yli kolmanneksen Itä-Ghoutasta. Yli 600 siviilin arvioidaan kuolleen viime päivien taisteluissa. Itä-Ghoutaa on kuvailtu maanpäälliseksi helvetiksi.
Andreas Von Weissenberg muistutti, ettei konfliktiin ole olemassa humanitaarista ratkaisua, vaan sen ratkaisevat poliitikot. Hän kuitenkin totesi, että humanitaarisen avun jatkuva pääsy alueelle olisi ensimmäinen pieni askel tilanteen lieventämiseen.