Lounais-Islannissa maanantai-iltana alkanut laavapurkaus on laantumaan päin, mutta jatkuu edelleen. Geologin mukaan kyseessä on merkittävä tapahtuma monellakin tavalla.
– Ehkä joku ajatteli, että tämä on tällä ohi, mutta ei todellakaan.
Näin kuvailee purkauksen draamankaarta Geologian tutkimuskeskuksen geologi Paavo Nikkola.
Purkaus ei täysin yllätyksenä tullut, sillä jo marraskuussa kokonainen Grindavikin kaupunki evakuoitiin maanjäristysten ja niemimaalle muodostuneen magmakanavan vuoksi.
Lue myös: Tulivuorenpurkaus yllätti Islannissa asuvan suomalaiskirjailijan: "Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin…"
Magma maanpinnan alla oli jo jäähtymään päin, mutta laava on nyt virrannut jo yli vuorokauden ajan.
– Tiesimme, että magma on tulossa maankuoreen edelleen. Nyt kävi niin, että se löysi tiensä maan pinnalle asti ja muodosti laavavirtoja.
Purkausrako on jopa neljän kilometrin pituinen, ja laavaa pulppusi alkuun 100-200 kuutiometriä sekunnissa. Nikkolan mukaan kyseinen mittaluokka on poikkeuksellinen.
– Tälle alueelle se on hyvin suuri. Neljän kilometrin rakopurkaus on ihan älytön spektaakkeli. Aikamoisesta tapahtumasta puhutaan, Nikkola pohti Seitsemän uutisissa tiistaina.
Grindavik ei ole turvassa
Nikkola huomauttaa, että laavavirtaus on hyvin ennalta arvaamaton. Tämä saattaa aiheuttaa vielä harmia Grindavikille.
– Grindavik ei ole turvassa. Vaikka nyt näyttää siltä, että laavat virtaavat poispäin kaupungista, Islannissa on tyypillistä, että purkauskohta hieman siirtyy. Jos se siirtyisi hieman etelään, niin laavat saattaisivat virrata Grindavikin kaupunkiin.
Myös ilmiön kestoa on hankala arvioida.
– Ei sitä tiedetä. On ollut veikkauksia päivistä kuukausiin, mikä kertoo siitä, kuinka vaikea näitä purkauksia on ennustaa.
Tutkija: Islannin rakopurkaus jää tuskin ainoaksi – uusi vaihe käynnistynyt
Artikkelia muokattu keskviikkona 20. joulukuuta kello 15.48: Aiemmin tekstissä väitettiin virheellisesti purkausraon olevan neljä kilometriä leveä. Tekstiin on korjattu, että purkausrako on neljä kilometriä pitkä.