Tutkija: Islannin rakopurkaus jää tuskin ainoaksi – uusi vaihe käynnistynyt

Islannin tulivuorenpurkaus näyttäisi olevan osa uutta vaiheetta vulkaanisessa aktiivisuudessa Reykjanesin niemimaalla, tutkija sanoo.

Noin neljän kilometrin pituisesta halkeamasta syöksyy magmaa Islannin Reykjanesin niemimaalla.

– Kyseessä on tulivuorenpurkaus, vaikka vuori puuttuukin. Tulivuorenpurkaus voi myös tapahtua tämmöisestä maankuoren halkeamista, eli puhutaan rakopurkauksesta, tutkimusjohtaja ja geologi Jussi Heinonen Åbo Academista sanoo.

Purkaus ei täysin yllätyksenä tullut, sillä jo marraskuussa kokonainen Grindavikin kaupunki evakuoitiin maanjäristysten ja niemimaalle muodostuneen magmakanavan vuoksi. 

– Siellä koko ajan pysyi hälytystaso ylhäällä. Magmaa oli sen verran lähellä maan pintaa, että pidettiin edelleen todennäköisenä, että purkaus jossain vaiheessa tapahtuu, Heinonen sanoo.

– Se, että se juuri viime yönä tapahtui, oli ehkä pienoinen yllätys.

Heinosen mukaan järistyksiä ei yleensä tapahdu niin paljoa, kun magma on lähempänä pintaa. Siellä sillä on enemmän tilaa levitä kuin syvemmällä maan uumenissa. Tilanne oli siis jo rauhoittunut, vaikka aktiivisuutta edelleen oli. 

– Tyyntä myrskyn edellä, jos näin voi sanoa.

Purkaus voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia. Tällä hetkellä purkaus ei näyttäisi aiheuttavan vaaraa esimerkiksi pääkaupunki Reykjavikissa, eikä lentoliikenne ole vuoden 2010 tapaan uhattuna.

Heinosen mukaan näyttää siltä, että Reykjanesin niemimaalla on vulkaanisessa aktiivisuudessa käynnistynyt uusi vaihe.

Islanti sijaitsee Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen saumakohdassa, ja ne hiljalleen erkanevat toisistaan. Saumakohta kulkee niemimaan alla. Kun mannerlaatat liikahtelevat, syntyy maanjäristyksiä ja halkeamia, joista magma pääsee purkautumaan.

– Tuntuu siltä, että tässä nyt on semmoinen vaihe, että näitä esiintyy ehkä enemmänkin tällä alueella myös tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat