Asiantuntija: Kiina pelaa kauppasodassa hyvin pitkää peliä – talouskasvu on hallinnon kivijalka

8:15img
Julkaistu 09.01.2019 09:20
Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Jännitteet pysyvät yhä yllä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluissa liennytyksestä huolimatta, arvioi Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

Huomenta Suomessa vieraillut Helenius arvioi, että esimerkiksi uusia tulleja ei enää aseteta, mutta maiden tavoitteet ovat silti hyvin erilaiset.

– Yhdysvaltojen päällimmäinen tavoite on torpata Kiinan nousua teknologian jättivaltioksi ja luoda vahva kilpailuasetelma amerikkalaisille yrityksille.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola puolestaan sanoo, että yleinen ajatus talouden ja geopolitiikan vahvasta erilläänolosta ei enää pidä paikkaansa.

– Poliittisesti motivoituneet taloudelliset välineet ovat tulleet työkalupakkiin yhä enemmän eri puolilla maailmaa. Siinä sitten sanktiot, tariffit sun muut yhdistyvät isoon strategiseen peliin, Aaltola sanoo.

Lue myös: Kauppasota kiristymässä: USA aikoo korottaa Kiinan-tuonnin tulleja entisestään

Ohjelmajohtajan mukaan Yhdysvallat suhtautuu Kiinaan tänä päivänä hyvin epäillen. ajat, jolloin suhdetta ajateltiin voittaa-voittaa-tilanteena, ovat ohi. Eikä tilanne ole Trumpista kiinni. Se tulee jatkumaan.

Pitkää peliä

Tiina Heleniuksen mukaan Kiinan talouskasvu on sen omien toimien ansiosta lähtenyt laskuun ja maa haluaa varmasti kauppasopuun Yhdysvaltojen kanssa.

– Kiina on varmasti valmis tekemään jonkinlaisia myönnytyksiäkin Yhdysvalloille, jotta se voi keskittyä omaan talouteensa, Helenius arvioi.

Pääekonomisti sanoo, että yksityinen kulutus on heikentynyt ja esimerkiksi Applen tulosvaroitus on yksi osoitus tästä.

Helenius arvelee, että lyhyellä aikavälillä USA on kauppasodassa niskanpäällä, mutta kiinalaiset pelaavat erittäin pitkää peliä.

– Kiinan tavoite on ylläpitää tiettyä taloudellista kasvua ja edistää teknologista kehitystä. Kiinassakin tuottavuuden kasvu on hidastunut, väestö vanhenee ja työikäisen väestön määrän kasvu hidastuu.

Heleniuksen mukaan Kiinan on pidettävä vauhti päällä juuri teknologian alueella turvatakseen yleinen talouskasvu.

Hallinto lupasi kasvua

Molemmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että myös Kiinan totalitaristisen hallinnon mandaatti on perustunut lupaukseen lujasta talouskasvusta. Siitä täytyisi pitää kiinni.

Heleniuksen mukaan kauppasodan eskaloituminen näkyisi varmasti myös Suomessa. Samalla myös Kiinan talouskasvun heikkenemisellä on vaikutuksia maailmanlaajuisiin teollisiin suhdanteisiin.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat