Talousjättiläiset Kiina ja Yhdysvallat ovat viime kuukausina kyräilleet toisiaan monista syistä. Talouden osalta suhteita ovat hiertäneet Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin syytökset Kiinan epäreilusta kauppapolitiikasta ja työpaikkojen ryöväämisestä. Trump on myös uhannut Kiinaa tuntuvilla tullitariffeilla.
Kiina on puolestaan varoittanut Yhdysvaltoja kauppasodan lietsomisesta jo useamman kerran. Viimeksi viikonloppuna Kiinan kauppaministeri Zhong Shan kommentoi, että kumpikin maa kärsii, jos Trump toteuttaa uhkauksensa.
– On selvää, että kauppasodasta koituisi vain kipua ilman hyötyä, Zhong sanoi toimittajille.
Kiinaan perehtynyt professori Matti Nojonen sanoo, että maiden välinen uhittelu ei todennäköisesti ylly täysimittaiseksi kauppasodaksi. Samaa mieltä on Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta.
– Jos se kiihtyy, niin se käy kummallekin osapuolelle todella kalliiksi. Yhdysvaltalaiset yritykset toimivat Kiinassa niin laajasti ja toisaalta Yhdysvallat ostaa Kiinasta niin paljon tavaraa, Kaaresvirta sanoo.
2:44
Kasvu kotimaasta
Kiinan talous kehittyy kotimarkkinoiden vedossa, joten Donald Trumpin toiminnalla on rajalliset vaikutukset maan talouskehitykseen, arvioi Kaaresvirta. Hänen mukaansa Kiinan kasvuun vaikuttavat erityisesti kotimaan kulutus ja investoinnit.
Kiinan hallinto myös tukee hyvin sinnikkäästi talouden kasvua. Pääkaupungissa Pekingissä on ollut viime päivät koolla kansankongressin vuosittainen kokous, jonka yhteydessä pääministeri Li Keqiang julkisti tuoreita tunnuslukuja. Lin mukaan Kiina tavoittelee tänä vuonna vähintään 6,5 prosentin kasvua bruttokansantuotteelleen.
Kaaresvirta pitää kasvutavoitetta liian kovana.
– Kova kasvu tuntuu olevan Kiinan hallinnolle todella tärkeää, mutta se johtaa samalla siihen, että kiinalaisyritysten erittäin nopea velkaantuminen jatkuu ja riskit rahoitussektorilla kasvavat.
Matti Nojonen sanoo, että Kiinan ilmoittamat luvut ovat harvoin kovin luotettavia, ja todellinen kasvu kulkee todennäköisesti virallisia lukuja matalammalla.
Uudistuksia lykätään
Nojonen muistuttaa mittakaavan tärkeydestä Kiinan taloutta tarkastellessa. Vaikka maan talouskasvu hidastuisi entisestään, absoluuttinen kasvu olisi edelleen suurta, koska kyse on jättiläismäisestä taloudesta.
Yleisellä tasolla Kiina vaikuttaa jatkavan eteenpäin samalla kaavalla kuin aiempina vuosina. Maa keskittyy kasvun ylläpitoon ja suurten rakenteellisten uudistusten toteuttaminen jää taka-alalle.
– Ei ainakaan näytä siltä, että talousuudistuksia oltaisiin viemässä voimakkaammin eteenpäin, Nojonen sanoo.