Asiantuntija odotetuista Nokia-kaupoista: ”Odotukset olivat paljon korkeammat”

HERE sovellukset Nokia
Julkaistu 03.08.2015 10:48

MTV UUTISET

MTV:n Huomenta Suomessa haastateltu Inderes Oy:n analyytikko Mikael Rautanen sanoo, ettei Nokian Here-kaupan hinta yllättänyt, vaikka aikoinaan myyntisumman odotettiin olevan huomattavasti korkeampi.

Nokia kertoi tänään myyvänsä kartta- ja paikkatietoliiketoimintansa Heren saksalaisten autonvalmistajien yhteenliittymälle. Daimler, BMW ja Audi maksavat Herestä 2,8 miljardia euroa. 

Nokia osti Navteqin karttabisneksen lokakuussa 2007 massiivisella 5,7 miljardin euron kauppasummalla. Navteqin teknologiasta jalostui Here.

– Kauppahinta oli lopulta aika hyvin linjassa niihin odotuksiin, joita liikkui markkinoilla viimeisimpänä. Kokonaisuutena kauppa on päätepiste Nokian mittavalle rakennemuutokselle matkapuhelinyhtiöstä verkkolaitevalmistajaksi, Rautanen sanoo.

– Tässä on lyhyen ajan sisään tehty yli 20 miljardilla yrityskauppoja. Nokian muodonmuutos on nyt viimeisen kaupan osalta valmis.

"Alkuvaiheessa odotukset kauppahinnasta olivat paljon korkeammat, puhuttiin yli 4 miljardin summasta."

Rautanen ei yllättynyt lopullisesta kauppahinnasta.

– Alkuvaiheessa odotukset kauppahinnasta olivat paljon korkeammat, puhuttiin yli 4 miljardin summasta. Kiinnostuneita toimijoita, globaaleja teknologiajättejä oli useita. Näyttää kuitenkin, että saksalaiset autonvalmistajat saivat neuvoteltua aika hyvän diilin, ja kauppahinta jäi lopulta aika vaatimattomaksi.

Suunta valittu

Rautasen mukaan Nokia on Here-kauppojen myötä valinnut strategisen suuntansa.

– Nokia on puhdas verkkovalmistaja. Strateginen suunta on valittu, eikä Here kuulu siihen.  Nokia saa nyt paremmat taloudelliset muskelit ottaa haltuun Alcatel-Lucent-yrityskauppaa, kun se saa vielä vahvemman taseen.

Rautanen toteaa, että taloudellisia voimavaroja tarvitaan jatkossa.

– Alcatel-Lucent-kauppaan liittyy paljon epävarmuutta. On hyvä, että Nokialla on nyt taloudellisia muskeleita viedä fuusio läpi.

Tuoreimmat aiheesta

Talous