Pohjois-Korean viimeöinen ohjuslaukaisu oli jatkumoa maan tänä vuonna kiihdyttämälle ohjustestien sarjalle, arvioi tutkijaupseeri Juha Kukkola sotataidon laitokselta Maanpuolustuskorkeakoulusta.
Hänen mukaansa ohjusjärjestelmien testaaminen jatkuu tällaisenaan. Juha Kukkola sanoo, että laukaisemalla ohjuksen Pohjois-Korea haluaa näyttää, ettei YK:n asettamilla pakotteilla ole vaikutusta. Kukkolan mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista sanoa, että YK:n asettamat uudet pakotteet eivät toimisi. Esimerkiksi Irania kohtaan kohdistettiin pakotteita jo vuosia ennen kuin ydinsopimus saatiin aikaan, hän huomauttaa.
– Pakotteille pitää antaa aikaa toimia, ja ne oikeasti vaikuttavat Pohjois-Korean päätöksentekoon ja johdon laskelmiin asioista, Kukkola sanoo.
YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi tämän viikon tiistaina Suomen aikaa Pohjois-Koreaan kohdistuvat pakotteet. Hyväksytty päätöslauselma kieltää muun muassa maakaasun viennin Pohjois-Koreaan ja asettaa rajoituksia jalostettujen öljytuotteiden vientiin. Se myös kieltää maita myöntämästä uusia työlupia pohjoiskorealaisille, jotka työskentelevät ulkomailla.
YK:lta tuskin uusia pakotteita
Tulevana perjantaina YK:n turvallisuusneuvosto pitää hätäkokouksen Pohjois-Korean laukaiseman ohjuksen takia. Kukkola uskoo, että YK suhtautuu Pohjois-Korean tuoreimpaan ohjuksen laukaisuun maltilla.
– Turvallisuusneuvostossa saatiin aikaan yksimielisesti päätös pakotteista, ja niille halutaan antaa aikaa vaikuttaa. Huolimatta Pohjois-Korean provosoivasta toiminnasta tilannetta ei haluta varmaan tarkoituksellisesti lähteä kiristämään, hän sanoo.
Kukkola uskoo, että kokouksesta tulee kovia lausuntoja, mutta pitää hyvin epätodennäköisenä, että YK asettaisi uusia pakotteita.
– Perjantaina tullaan näkemään diplomaattista kielenkäyttöä ja Pohjois-Korean suuntaan esitettyjä vaatimuksia ja syvää paheksuntaa. Mitään nopeita toimenpiteitä tuskin tulee, hän sanoo.
Ei käänteentekevä ohjuskoe
Pian ohjuksen laukaisun jälkeen Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson pyysi Kiinaa ja Venäjää toimimaan suoraan suitsiakseen Pohjois-Koreaa. Kukkola odottaa, että Kiina ja Venäjä kääntävät katseensa puolestaan Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean suuntaan – jos maat nyt ylipäätään jotain lausuvat.
– Kiina saattaa korostaa Venäjän ja Kiinan yhteisaloitetta siitä, että Korean niemimaan tilanne pitäisi ratkaista molemminpuolisin toimenpitein eli Pohjois-Korea keskeyttäisi ydin- ja ohjusohjelmansa ja Etelä-Korea ja Yhdysvallat lopettaisivat sotaharjoitukset, hän sanoo.
Kukkola kuitenkin huomauttaa, että kyseessä ei ollut mikään käänteentekevä ohjuskoe tai tapahtuma, vaikka siitä yritettäisiin sellaista poliittisesti tehdä.