MTV:n vaalikoneen tuloksista selviää, että monien puolueiden johto esittää pehmeämpää maahanmuuttopolitiikkaa kuin mitä sen ehdokkaat ajavat.
MTV:n vaalikone
MTV:n vaalikoneen kysymyksiin on vastannut yli 1500 eduskuntavaaliehdokasta.
Etsi ehdokasta ja tutustu tarkemmin MTV:n vaalikoneeseen täältä.
Löydät kaikki MTV:n vaaliuutiset osoitteesta www.mtv.fi/vaalit.
– Näyttää siltä, että esimerkiksi perussuomalaisten johto antaa julkisuudessa myönteisemmän kuvan työperäisestä maahanmuutosta kuin puolueen eduskuntavaaliehdokkaat kaiken kaikkiaan, kommentoi Helsingin yliopiston väestötieteen dosentti Arno Tanner.
Hänen mukaansa olisi ollut kiinnostavaa, jos työperäinen maahanmuutto olisi eroteltu turvapaikanhakijoista. Esimerkiksi perussuomalaisten ja kokoomuksen kannat saattavat olla positiivisempia työperäiseen maahanmuuttoon kuin turvapaikanhakijoihin.
Tannerin mukaan perussuomalaisten johdolta kuullaan pehmeämpää puhetta kuin viime vaaleissa. Tanner epäilee yhdeksi syyksi hallituskelpoisuutta: puolue ei halua maahanmuutosta samanlaista kynnyskysymystä kuin ruotsidemokraateilla Ruotsissa.
Lisäksi tulokseen voivat vaikuttaa alue-erot, sillä maaseuduilla ollaan yleensä maahanmuuttokriittisempiä.
– Perussuomalaiset eivät halua maahanmuutosta aihetta, joka rajoittaisi heidän kannattajakuntaansa, Tanner tiivistää.
Tulokset yllättivät
Tanner kiinnittää huomiota kokoomuksen ehdokkaiden vastauksiin. Puolueen ehdokkaista vain kaksi kolmesta on sitä mieltä, että Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia.
– Tuki on paljon heikompaa, kuin mitä puolueen johto on antanut julkisesti ymmärtää, Tanner toteaa.
Toisaalta keskustan kanta on maaseutupuolueeksi yllättävän pehmeä – liki puolet ehdokkaista uskoo Suomen tarvitsevan lisää maahanmuuttoa.
SDP on Tannerin mukaan jakautunut maahanmuuttokysymyksessä.
– Kaupunkilaiset toimistotyöntekijät suhtautuvat maahanmuuttoon duunareita myönteisemmin. Tämä jakaa puoluetta, Tanner kommentoi.
Maahanmuutosta ei haluta kynnyskysymystä
Puolueista vahvimmin maahanmuuttovastaiseksi on profiloitunut muutos 2011. Suosituimmat puolueet ovat taas tietoisesti hakeutuneet asiassa keskemmälle viime vaaleihin verrattuna.
– Mikään potentiaalinen hallituspuolue ei halua nyt maahanmuuttoasioissa revitellä tai tehdä siitä kynnyskysymystä, Tanner toteaa.
Tähän sääntöön tekevät poikkeuksen vihreät ja RKP, jotka suhtautuvat maahanmuuttoon ideologisesti myönteisemmin.