MTV:n kysely: Tämän tuomion vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta saa omiltaan

Sofia Virta on onnistunut puheenjohtajana melko hyvin, sanovat vihreät ympäri Suomen. Lisäkannatusta pitäisi vihreiden mielestä hankkia ensisijaisesti kokoomukselta, mieluisin hallituskumppani olisi SDP.

Vihreiden piiripäättäjillä on melko paljon luottoa puheenjohtaja Sofia Virtaan, vaikka puolueen kannatus kyntää yhä melko alamaissa.

MTV Uutisten kyselyssä 36 prosenttia vihreiden piirihallitusten jäsenistä katsoo Virran suoriutuneen puheenjohtajana hyvin ja 59 prosenttia melko hyvin.

Piiripäättäjät kehuvat etenkin Virran esiintymistaitoja; "A-studio-kuningattaremme", ylistää eräs.

Pienimuotoista kritiikkiä tulee lähinnä politiikan teemojen kapeudesta sekä siitä, että enemmistö vihreiden kansanedustajista äänesti kesäkuussa turvapaikanhakuun liittyvän niin sanotun rajamenettelylain puolesta.

Virta valittiin vihreiden puheenjohtajaksi kesäkuussa 2023. Tuolloin puolueen kannatus oli HS:n kyselyssä 7,7 prosenttia, nyt elokuussa 8,0 prosenttia.

MTV Uutisten kyselyyn vastasi yhteensä 54 vihreiden piiripäättäjää. Vastausprosentti oli 54.

"Vasemmistoliittoa matalampi kannatus on pettymys"

Koko puolueen oppositiopolitiikka saa piiripäättäjiltä keskimäärin kädenlämpöisempiä arvosanoja.

Hallitusta on haastettu vihreiden mielestä oikeista ja tärkeistä asioista eikä isoja virheitä ole tehty. Parannettavaakin silti löydetään.

Vihreät on onnistunut nostamaan tietopohjaisia, aidosti asiantuntemukseen perustuvia epäkohtia hallituksen politiikassa. Samaan aikaan vihreät ei ole onnistunut kirkastamaan omaa brändiä, löytämään sitä "the juttua", joka erottaa meitä muista puolueista.

Olisin tyytyväinen 1011 prosenttiin, mutta vasemmistoliittoa matalampi kannatus on kyllä pettymys. Työmarkkinakysymykset ovat vihreille hankalia ja niihin oli selkeästi valmistauduttu huonosti ja strategia laatimatta, joten jäimme selvästi alakynteen.

Useat vastaajat etsivät syyllistä mediasta, joka ei monen piiripäättäjän mielestä uutisoi vihreistä riittävästi.

Omat esitykset, kuten vaihtoehtobudjetti, ovat tarkkoja ja perusteltuja. Ne vain ovat saaneet liian vähän mediatilaa.

Kokoomuksen kannatusta imuroimaan?

Vihreät on pyrkinyt perinteisesti määrittelemään, ettei se ole vasemmalla tai oikealla vaan edellä.

Viime hallituksen ja puheenjohtaja Maria Ohisalon kaudella puolue kuitenkin alettiin nähdä yhä vahvemmin eduskunnan kolmantena vasemmistopuolueena.

Vihreiden piiripäättäjistä moni katsoo MTV Uutisten kyselyssä, että lisäkannatusta pitäisi nyt hakea ensisijaisesti kokoomuksen suunnalta.

Toisten mielestä etenkin SDP:stä voisi irrota vihreille lisää kannatusta. 

Moni politiikan kommentaattori on tulkinnut julkisuudessa, että SDP:n Sanna Marinin, vihreiden Pekka Haaviston sekä vasemmistoliiton Li Anderssonin menestyksen vuorottelu osoittaa Suomeen syntyneen ison punavihreän blokin, jonka välillä äänestäjät liikkuvat yli puoluerajojen.

Osa vihreiden vaikuttajista tuntuu luottavan tähän äänipottiin, osa taas tähyilee puoluekentällä vähemmän ahtaaseen – mutta ehkä myös äänestäjämäärältään vähäisempään – oikeistoliberaaliin rakoon.

Mieluisin hallituskumppani on SDP

Jos vihreät olisi mukana seuraavassa hallituksessa, mieluisin hallituskumppani piiripäättäjille olisi SDP, sen jälkeen vasemmistoliitto ja RKP.

Toisin sanoen Sanna Marinin hallituksen uusinta olisi nyky-vihreille selvästi mieluisampi kuin Matti Vanhasen (kesk.) vuonna 2007 aloittaneen keskusta-kokoomus-vihreät-RKP-hallituksen tyyppinen kokoonpano.

Vihreät voisi hyvin olla vahva kumppani pääministeri [Matias] Mäkysen tai [Nasima] Razmyarin hallituksessa.

– SDP ja vasemmistoliitto olisivat puolueita, jotka olisivat osittain samalla arvopohjalla liikkeellä. Puolueita tärkeämpää olisivat hallitusohjelman kirjaukset.

Tämänhetkinen pääministeripuolue kokoomus on vain harvan vihreän mieluisin hallituskumppani. 

En luota SDP lainkaan :D Kokoomuksessa sentään pidetään sana, ainakin joskus, eräs vihreä perustelee.

Lue myös:

    Uusimmat