Perussuomalaisten maahanmuuttokannat ovat kesyyntyneet selvästi neljän vuoden takaisesta, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Arno Tanner MTV:n haastattelussa.
Tanner on tutkinut puolueiden maahanmuuttokantoja sekä viime eduskuntavaalien alla sekä tämän kevään vaalien lähestyessä. Tannerin mukaan suhtautuminen maahanmuuttoon on ylipäätään höllentynyt tämän vaalikauden aikana. Suurin yllätys on perussuomalaisten suhtautuminen esimerkiksi pakolaiskiintiön määrään.
–Tämän hetken tilanteen mukaan Perussuomalaiset pitäisi kiintiön entisellään (eli 750:ssä) ja tämä oli suuri ero vuoden 2010 tutkimukseen. Silloin perussuomalaiset ajoivat nollakiintiötä eli perussuomalaiset ovat jopa lieventäneet kantojaan, Tanner sanoo.
Hänen mukaansa perussuomalaisten kesyyntyneet kannat kertovat hallitushaaveista.
–Ehkä nähdään vähän vertailukohtaa Ruotsidemokraatteihin Ruotsissa, jossa erittäin tiukat maahanmuuttokannat johtivat siihen, että kukaan ei halunnut ottaa Ruotsidemokraatteja hallituskumppaniksi. On mahdollista, että se voisi tapahtua myös Suomessa ja sen takia perussuomalaiset ovat hyvin tarkkoja kantojensa kanssa, Tanner sanoo.
Keskusta ja perussuomalaiset lähellä toisiaan
Dosentin mukaan keskustan ja perussuomalaisten kannat eivät juuri enää poikkea toisistaan. Puolueet suhtautuvat yhtä varautuneesti esimerkiksi pakolaiskiintiöihin sekä maahanmuuttajien erikoisoikeuksiin kotouttamisen yhteydessä.
–Jussi Halla-aho haluaa selkeästi terävöittää perussuomalaisten näkemyksiä. Osittain ehkä sen takia, että pelätään, että kannattajat siirtyvät muihin puolueisiin, koska esimerkiksi keskusta on hyvin lähellä perussuomalaisia maahanmuuttoon suhtautumisessaan, Tanner sanoo.
Myös muiden suhtautuminen höllentynyt
Muista puolueista muun muassa vihreät, vasemmistoliitto ja kristilliset haluaisivat nostaa pakolaiskiintiötä selvästi.
Huonosta taloustilanteesta huolimatta kokoomus suhtautuu positiivisimmin työperäiseen maahanmuuttoon.
–Kokoomus on edelleen aktiivisen työvoimarekrytoinnin kannalla. Kokoomus haluaisi jopa höllentää kielitaitovaatimuksia tietyillä aloilla. Kokoomus edelleen laskusuhdanteesta huolimatta haluaa aktiivista työvoiman rekrytointia, Tanner sanoo.
Eduskuntavaalit käydään 19. huhtikuuta.