Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaarasen mukaan miehet ovat naisia romanttisempia.
Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaarasen mukaan parisuhteen alkuvaiheessa naisilla on taipumusta ohittaa miesten romanttiset tarpeet. Parisuhteen aloittamisessakin on omat haasteensa, joihin miehillä ja naisilla vaikuttavat erilaiset lähtökohdat.
– Olen huomannut, että hyvin monilla miehillä on selkeä kuva, jopa valokuva, haaveiden naisesta. Se saattaa olla ikivanhan teinikirjan välissä. Yllättäen tulevaisuuden vaimo on samanlainen ja samannäköinen, paljastaa Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.
Naisilla ei niinkään ole selkää kuvaa siitä, minkälaisen kumppanin he haluavat. Lisäksi naiset jättävät sitoutumisensa myöhemmälle ajankohdalle. Mistä miesten haaveilu sitten johtuu?
– Eräs selitys voi olla siinä, että mies on hyvin paljon romanttisempi kuin nainen. Mies on haaveksija ja herkkä, tuumaa Vaaranen pohjaten omiin tutkimustuloksiinsa.
– Herkkyys ilmenee tutkittavien puheissa, ajatuksissa, toiveissa ja unelmissa siitä, että olisi rakastettu. Naiset ohittavat nämä asiat hyvin helposti. He keskittyvät siihen, että haluavat että heidän lapsillaan on perhe, Vaaranen tuumaa.
"Kuuntele miestä"
Vaarasen mukaan mies nimenomaan haluaa olla rakastettu yksilönä, ennen perhettä. Nainen haluaisi ensin perheen ja haluaisi harjoittaa sen jälkeen paljon rakkautta. Vaaranen kehottaakin kuuntelemaan kumppania tarkkaan ja ottamaan viestit vakavasti. Myös kumppanin toisella kierroksella tarvitaan tilannetajua.
– Vaikka mies on jo kerran eronnut, hän edelleen etsii romanttisesti kumppania. Uusi puoliso saattaa alkaa tehdä samaa mitä edellinen puoliso on tehnyt, pyörittää rakkaudetonta arkea. Mies ei halua samaan mistä on juuri lähtenyt. Eikä hän halua naisystävästään äitiä, koska hänellä on jo äiti. Naisen kyky olla romanttinen ja rakastava on kovilla näinä aikoina, Vaaranen tuumaa.
Naiset ja miehet ovat yhä tasavertaisemmassa asemassa esimerkiksi työelämässä. Sekin vaikuttaa parisuhteeseen. Siksi Vaaranen peräänkuuluttaakin juuri kuuntelua ja keskustelua. Mutta eikö juuri asioiden selvittäminen ja kysely ole raastinrautaa miesten korville?
– ”Nyt kaikki selvitetään”, se on erittäin tuttu repliikki meillä Väestöliitossakin. Semmoista pistettä ei ole, että kaikki on selvitetty. On erilaisia ihmisiä ja tavoitteita, erilaisia keinoja päästä niihin. Kuunteleminen on eri asia kuin tivaaminen.
Vaaranen kehottaa myös käyttämään sekä pari-, että yksilöterapiaa tarpeiden mukaan.
– Terapiassa saadaan vastauksia puolueettomalta ammattilaiselta siihen, miten voisin paremmin toteuttaa itseäni tässä tilanteessa. Jokainen meistä tarvitsee rohkaisua, se voi tulla puolueettomalta ammattilaiselta psykoterapian piirissä.
AVA / Siiri L'Ecuyer
Kuvat: Shutterstock