Uusi ilmiö: Naiset puhuvat halventavasti kumppaneistaan – "taustalla syvää väsymystä ja turhautumista"

Ero (4)
Usein puhumattomuus kertoo nimenomaan siitä, että puhuttavaa olisi. Kuvituskuva
Julkaistu 21.01.2016 18:29(Päivitetty 21.01.2016 19:05)

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen on havainnut uuden, huolestuttavan ilmiön: miehet kärsivät naiskumppaninsa puheiden vuoksi. 

– Sitä tulvii netin ja puhelinpalvelumme kautta. Sitä ilmenee, kun kuuntelee ihmisiä arjessa. Se on toistuvaa, ja olen miettinyt, mistä se johtuu.

Näin Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen puhuu havaitsemastaan ilmiöstä – siitä, miten miehet kärsivät kumppaninsa puheiden vuoksi. Siitä, miten koulutetut, menestyvät naiset puhuvat omasta kumppanistaan halventavasti ja vähätellen.

– Kokemukseni mukaan näin puhuvat naiset ovat koulutettuja ja menestyviäkin. En sano, että ilmiötä on vain heidän keskuudessaan, mutta sitä kautta tämä ilmiö on näyttäytynyt minulle Väestöliiton palveluissa, Vaaranen sanoo.

Lue myös: 

HS: Lukijan suosittu mielipidekirjoitus puhuu sorrettujen miesten puolesta – "oli valtava helpotus, kun erosimme"

Hän on huomannut halventavaa ja väheksyvää puhetta erityisesti liitoissa, joissa pariskunnalla on jo lapsia. Aiheesta huolestunut Vaaranen kirjoitti havainnoistaan ensin Helsingin Sanomien mielipidepalstalle.

Ei huomiota, ei tilaa ajatuksille

Halventava puhe on esimerkiksi kumppanin nimittelyä ja arvostelua.

Ero (2)

– Se on toisen toimien ja puheiden arvostelua, ja toisen puheyritysten lopettamista lyhyeen. Toista ei huomioi, ei anna tilaa toisen ajatuksille, levolle, pyrkimyksille tai keskusteluyrityksille.

Mutta miehethän ovat vaimotelleet ja muijitelleet naisia jo vuosia! Onko tämä vain naisten vastine puheille, joissa nainen kuuluu keittiöön?

– En halua verrata. Olen kiinnittänyt huomiota tähän yhteen ilmiöön vertaamatta sitä muihin, Vaaranen sanoo.

Lue myös: 

Saako ystävä olla läheisempi kuin kumppani?

– Mielestäni some-kulttuuri lisää tätä ilmiötä. Sosiaalisessa mediassa harjoitetaan paljon ajatustenvaihtoa ja ikään kuin ”ihailukirjeiden” kirjoittamista toisille: on peukkua, peukkua, tsemppiä ja hienoa. Haetaan vahvistusta erilaisille asioille. Se on nykysukupolven problematiikkaa: he haluavat kertoa, mitä tekevät, ja hakevat vahvistusta sille, että tämä on hyvä juttu. Se on jonkinlaista itsenäisyydestä luopumista, hän analysoi.

Puoliso jää some-ihastelusta helposti ulkopuoliseksi, varsinkin, jos hän on päivät töissä tai muuten poissa keskustelun piiristä.

– On etäisyyttä, joka kasvaa. Kiinnittäisin huomiota siihen, tuleeko suurin tyydytys elämässä sosiaalisesta mediasta, vai voisiko se tulla aidosta ihmissuhteesta?

Ero

Vähättelyä ei pidä sekoittaa rakentavaan kritiikkiin

”Se nyt on semmoinen vässykkä. Mitä se ymmärtäisi, sehän on mies!”

Usein rumuus lipsahtaa keskusteluun kuin huomaamatta. Omaa puhettaan ei voi kehittää kauniimpaan ja hyväksyvämpään suuntaan, ellei ensin tiedosta omaa puhetapaansa.

– Jos parisuhteessa on väärinkäytöksiä, voi vaikkapa videoida itseään ja toimiaan. Sitten näkee ja kuulee, että oho, noinko minä teen. Tätä on käytetty esimerkiksi alkoholin väärinkäyttötilanteissa, mutta en näe syytä, miksei tätä voisi käyttää tarkastellessaan omaa puhetapaansa kotona, Vaaranen sanoo.

Haukkuja ja vähättelyä ei pidä sekoittaa rakentavaan kritiikkiin, jonka tarkoitus on auttaa toista kasvamaan ja näkemään omat kehityksenkohteensa. On tavallista, että nämä kaksi konseptia sekoitetaan keskenään.

– Samalla täytyy olla itse avoin kuulemaan toisenkin palaute. Kun kaksi ihmistä hioo toinen toisiaan tähän yhteiseen elämään, kyllä molempien raadollisuus ja virheet tulevat esiin. Siinä täytyy ottaa palautetta vastaan ja myös antaa palautetta, ystävällisesti ja rakentavasti.

Apua ongelmiin

Sättiminen on turhautuneen naisen pintapuhetta

Vähättelevän puheen syy ei ole kumppanissa tai siinä, mitä hän tekee. Ongelma parjaamisen takana on usein jossakin paljon syvemmällä.

– En usko, että kukaan tekee tätä tahallisesti enkä usko, että kukaan tahallaan haluaa antaa esimerkiksi lapsilleen tällaista esimerkkiä, että näin parisuhteessa ja perheessä toimitaan ja puhutaan. Takana on näkemykseni mukaan syvää väsymystä, turhautumista ja vaikeutta kertoa, mitä itse tarvitsisi läheisyydeltä, parisuhteelta, yhdessäololta, Vaaranen kuvaa.

– Tämä on hyvin turhautuneen naisen pintapuhetta, ja syvemmällä on aivan toinen todellisuus.

Usein puhumattomuus tai syvän keskustelun korvaaminen tiuskimisella kertoo nimenomaan siitä, että puhuttavaa olisi. Suuret, kipeät asiat voivat jäädä sanomatta, koska on yksinkertaisesti helpompaa olla puhumatta, ja syytellä toista.

– Silloin kannattaa pyytää ammattilaisen tukea siihen omaan, erityiseen tilanteeseen. Ei tarvitse olla mitään jättiongelmaa. Voi ennaltaehkäisevästi ottaa ongelmaa niskasta kiinni ja todeta, että hei, me emme juttele kotona.

Mitä rakkaus on? Parisuhdevinkit videoilta:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmiöt