Asiantuntijan 5 vinkkiä – Näin luet kirjan hetkessä!

Lehtikuva/Sari Gustafsson
Sinäkin voit oppia lukemaan entistä tehokkaammin.MTV3 Oyj/Lehtikuva,2010
Julkaistu 07.02.2014 06:30

UUSINTA

Haluatko omaksua tekstejä nopeammin ja paremmin? Valokuvalukemisen kouluttaja Sakari Turunen paljastaa kuinka se onnistuu.

Valokuvalukeminen on lukutekniikka, jonka avulla lähes kuka tahansa voi oppia lukemaan jopa 10 kertaa nopeammin. Valokuvalukemisen kouluttaja Sakari Turunen antaa viisi vinkkiä, joiden avulla sinäkin voit lukea ja oppia entistä nopeammin.

1. Valmistautuminen

Oletko koskaan havainnut, että olet lukenut jotain ajatellen samalla joitain muuta? Mitään ei tainnut jäädä mieleen? Helppo tapa valmistautua on asettaa itselleen tavoite: miksi haluan lukea tämän tekstin, ja paljonko käytän siihen aikaa.

2. Esikatselu

Silmäile teos läpi. Vastaako teos omaa tavoitettasi? Katso esimerkiksi etu- ja takakansi sekä sisällysluettelo. Haluatko lukea kirjan kokonaisuudessaan vai joitain tiettyjä osia? Tässä vaiheessa voi myös jättää lukemisen väliin, jos teos ei tunnu hyödylliseltä.

3. Valokuvalukeminen

Rentoudu ja selaa kirja läpi käyttäen noin sekunnin yhtä sivua kohden. Ei haittaa, vaikket vielä ymmärrä yksityiskohtia tai huomioi tekstin sisältöä. Tämä muutaman minuutin pikaselaaminen antaa aivoille aavistuksen kokonaisuudesta, mikä vauhdittaa sen omaksumista myös tietoisesti.

Colourbox.com

Jälkikatselussa tehdään lista itseäsi kiinnostavista asioista

4. Jälkikatselu

Keksi itsellesi materiaalista kysymyksiä. Selaile kirja sieltä täältä ja lue väliotsikot. Oliko kirjassa kivoja termejä? Tee lista itseäsi kiinnostavista asioista, joihin haluat tutustua tarkemmin. Pyri muodostamaan tärkeysjärjestys, mihin kysymyksiin haluat vastaukset ensin ja etene omien tavoitteidesi mukaan. Omakohtaiset kysymykset pitävät huolen, että sinulla on aktiivinen ote aloittaessasi niin sanotun varsinaisen lukemisen.

5. Aktivointi

Tässä vaiheessa teksti prosessoidaan tietoisesti käyttäen useita eri keinoja hyödyksi. Voit hakea vastauksia kysymyksiisi lukemalla tai pikalukemalla soveltuvia kohtia. Vastaa edellisessä kohdassa tekemäsi listan kysymyksiin jollain itsellesi luontevalla tavalla. Muista, ettei omaksuminen ei tapahdu vain lukemalla: mitä monipuolisemmin työstät lukemaasi, sitä paremmin muistat sen myös jatkossa.

Kielellisesti lahjakkaat voivat kerrata mielessään tai vaikka ääneen, mitä oppi lukemastaan. Matemaattinen ihminen voi tehdä vaikkapa kaavan: mitä tapahtui, mitä siitä seurasi ja mikä oli tämän lopputulos. Taiteellisesti lahjakas voi vaikkapa tehdä taideteoksen tai pantomiimin oppimastaan asiasta. Hyvä tapa koota löydökset on tehdä niistä miellekartta.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Juttu on uusinta lokakuulta 2012.

Kuvat Colourbox.com, Lehtikuva/Sari Gustafsson

Tuoreimmat aiheesta

Studio55