Nykypäivänä elämä ei enää seuraa samoja ennalta arvattavia polkuja koulutuksen, perheen, uran ja eläköitymisen suhteen kuin ennen. Yli 50-vuotias voi etsiä uutta työtä monesta eri syystä.
Moni yli viisikymppinen työnhakija tietää, miltä tuntuu, kun pöydän toisella puolella istuvalla rekrytoijalla on kasvoillaan epäilevä ilme. Voit vain arvata mitä he ajattelevat – ettet ole työelämässä enää pitkään mukana, ettet tule välttämättä toimeen nuorempien työkavereiden tai pomojen kanssa, olet jumiutunut tapoihisi tai ettet hallitse tietotekniikkaa.
Pane kampoihin stereotypioille! Näillä vinkeillä voit parantaa mahdollisuuksiasi tulla palkatuksi.
Ole avoin mahdollisuuksille
Monet ajattelevat uutta työta hakiessaan, että työn tulisi olla hyvin samanlaista kuin aikaisemmin. Tarkastele osaamisalueitasi ja aikaisempia kokemuksiasi, ja mieti, mille aloille ne sopisivat.
Älä ole pessimisti, jos ehdotettu palkka ei vastaa toiveitasi. Voit aina koettaa neuvotella joustavuudesta, lomista ja muita eduista, jotka voivat tehdä työpaikasta houkuttelevamman. Harkitse myös määräaikaisten työpaikkojen hakemista, sillä ne saattavat johtaa vakituiseen työpaikkaan.
Hyödynnä iän tuoma itsetuntemus
Tunnet itsesi parhaiten. Listaa siis ylös asioita joissa olet hyvä, kuten että kestät paljon vastuuta tai muut luottavat sinun. Käytä listaamiasi asioita hyödyksi hakemuksessasi.
Ota sosiaalinen media avuksi
LinkedIn-palvelussa oleva profiili on elävä käyntikorttisi. Tee käyttäjätili ja lisää sinne esimerkiksi tekemiäsi PowerPoint-esityksiä tai video puheesta, jonka olet pitänyt. Voit myös tehdä työhakemuksen videomuodossa. Lisää kokemukseesi myös kaikki tekemäsi vapaaehtoistyöt, joita olet tehnyt vaikkapa urheiluseurassa.
Liitä mukaan ajantasainen kasvokuva. Valitse mieluiten kuva, joka ei ole epäselvä, ja jossa hymyilet ja näytät helposti lähestyttävältä. Etsi tuntemiasi ihmisiä, joiden tiedät työskentelevän sinua kiinnostavissa yrityksissä, ja lähetä heille kaveripyyntö LinkedInissä.
Päivitä ansioluettelosi
CV:n tulisi olla maksimissaan kaksi sivua pitkä, sillä monet rekrytoijat katsovat ansioluetteloa vain 20–30 sekuntia. Valitse ansioluetteloon neutraali tekstityyppi, kuten Times New Roman ja käytä mustaa tekstiä valkoisella pohjalla. Korosta viimeisen 10 tai 15 vuoden kokemusta.
Ansioluettelosi ei tarvitse olla vain lista työnimikkeistä ja päivämääristä. Lisää mukaan esimerkiksi lukuja: kuinka monta prosenttia leikkasit kuluja, lisäsit myyntiä tai kuinka sait projektin loppuun kuukausia etuajassa.
Varmista kaikki yksityiskohdat moneen kertaan. Printtaa ansioluettelo, ja lue se ääneen tai pyydä jotakin luotettavaa henkilöä lukemaan se puolestasi.
Verkostoidu
Hae töitä myös perinteisten sähköisten ilmoitusten ulkopuolelta, sillä työnantajat palkkaavat usein tuntemiaan ihmisiä. Hyödynnä Facebook-kavereitasi tai lastesi kavereiden vanhempia, harrastustuttuja. Älä jätä mitään kiveä kääntämättä, sillä verkostoja saattaa löytyä mitä epätodennäköisimmistä paikoista.
Mikäli olet kiinnostunut tietystä toimialasta, mene mukaan siihen liittyvän yhdistyksen toimintaan. Osallistu toimiala- ja ammattitapaamisiin ja konferensseihin – et voi koskaan tietää kuka tuntee jonkun, joka on palkkaamassa uutta työntekijää.
Jos olet yli 50-vuotias ja ollut työttömänä jo jonkin aikaa, yksi ensimmäisistä askelista työnhaussa on kertoa muille, että etsit tosissasi uutta työtä. Moni ihminen arkailee yhteydenottoa vanhoihin tuttaviin, mutta tosiasia on, että monet ilahtuvat tajutessaan sinun muistavan heidät.
Opi uutta
Viimeistele aloitettu tutkinto, osallistu kirjoittamistyöpajaan tai tietotekniikkakurssille. Osoita rekrytoijalle valmiutesi oppia uutta, kertomalla hänelle käymistäsi kursseista, työpajoista ja koulutuksista. Uuden oppiminen saa sinut tuntemaan itsesi optimistisemmaksi sekä vähemmän paikoilleen jumiutuneeksi.
Seitsemän tarinaa
Lyhyt ja yksinkertainen neuvo: tee lista seitsemästä saavutuksesta, joista olet ylpeä. Tämä auttaa sinua rakentamaan itseluottamusta ja selkeyttämään vahvuuksiasi.
Lähteet: Cbsnews.com, High50.com, Forbes.com
Mistä osatyökykyisille töitä?
Mitä osatyökykyisyys tarkoittaa? Kuinka monta ihmistä Suomessa on osatyökyvyttömyyseläkkeellä – entä miten heidän työllisyyttään voitaisiin lisätä? Tästä keskusteltiin Studio55.fi-lähetyksessä Vates-säätiön toimitusjohtaja Marjatta Varangan kanssa maaliskuussa 2015. Katso ohjelma!
25:00