Kokoomuksen puheenjohtajavaihdos on käynnistänyt ministeriruletin, jossa hallitukseen saattaa nousta joko yksi tai useampi uusi nimi.
Mielenkiintoisin on syrjäytetyn puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin kohtalo.
– On varmasti vaikeaa jatkaa hallituksessa ministerinä sen jälkeen, kun hän koki näin suuren arvovaltatappion ja tuli enemmän tai vähemmän syrjäytetyksi, toteaa Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.
Grönlundin mielestä Stubbin jatkaminen hallituksessa ei ole kovin toivottavaa sen kummemmin kokoomuksen, hallituksen kuin Stubbin itsensäkään kannalta.
– Kyllä hänelle pitäisi löytyä joku paremmin sopiva tehtävä ja kyllähän sellainen löytyy nimenomaan kansainvälisistä ympyröistä, kansainvälisen politiikan ja diplomatian saralta.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon harkinnassa on nyt se, pysyykö Stubbia tukenut opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen hallituksessa, ja mikä on viime hetkellä Orpon kannattajaksi ilmoittautuneen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan asema.
Toivakalla on harteillaan skandaalilastia, kun hän on joutunut selittelemään perheensä liiketoimiin liittyviä asioita julkisuudessa.
– Tässä olisi hyvä sauma vaihtaa ministeriä, tosin itse työtehtävien hoidosta en ole kuullut minkäänlaista kritiikkiä Toivakkaa kohtaan, sanoo Grönlund.
Millä perusteella Orpo sitten valitsee kokoomuksen ministeriryhmän? Kuntavaalit ovat jo ensi vuonna, ja vaalivoitosta on turha haaveilla, jos puheenjohtajakamppailusta jää kitkaa koneistoon.
Grönlund arvioi, että Orpo hakee sekä kokoomuksen sisällä että hallituksessa hyvin toimivaa kokonaisuutta.
Olennaista on Grönlundin mukaan se, että kokoomusministereillä on luottamukselliset välit, ja että se näkyy myös ulospäin.
– En usko että hän lähtee kasaamaan ympärilleen pelkästään "jees"-miesten ja -naisten ryhmää, koska hyvä puoluejohtaja ymmärtää myös kritiikin tarpeen.
Ministerien määrän lisäämistä tärkeämpänä Grönlund pitää hallitusohjelman tavoitteita.
– Varmasti jokainen puolue haluaisi nyt omia asioitaan läpi.
Kilpailukykyasioiden lisäksi Orpon listalla lienee verotus.
– Nythän kokoomus on tavallaan joutunut lisäämään verotuksen progressiota, joka kuitenkin rokottaa kokoomuksen ydinkannattajia enemmän kuin keskustan ja perussuomalaisten.
Grönlundin mukaan koulutussektori on myös tärkeä, koska siellä on paljon kokoomuslaisia äänestäjiä.
– Varmasti kokoomusta hirvittää, kun vaaleihin ollaan menossa, mikäli näitä ryhmiä ei saada uurnille.