Hallituksen jumittuneet neuvottelut kehysriihestä jatkuvat jälleen tänään. Kaksipäiväisiksi kaavailtuja neuvotteluja käydään tänään kuudetta päivää koko hallitusviisikon kesken.
Pääministeri Sanna Marin on kertonut tehneensä useita kompromissiehdotuksia, joista jotkut ovat olleet esillä myös julkisuudessa. Hallituksen sopuun ne eivät vielä ole johtaneet.
– Huomionarvoista on se, että ainakaan vielä ne eivät ole olleet riittäviä. Varsinkin talouspolitiikan alalla vaikuttaa olevan hyvinkin isoja periaatteellisia erimielisyyksIä. Valtiovarainministeri (Matti) Vanhanen oli oikeassa, kun hän kuvasi prosessia uusiksi hallitusneuvotteluiksi, muotoilee eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta.
Jokisipilän mukaan hallituksessa käydään nyt ennen kaikkea pohdintaa siitä, miten koronakriisin puhkeaminen vaikuttaa vuonna 2019 laadittuun hallitusohjelmaan.
Olisiko nämä pohdinnat pitänyt aloittaa jo aiemmin?
– Tätä kakkua olisi ollut hivenen helpompi syödä pala kerrallaan. Toki on niinkin, että hallituskoalitiopohja on talouspolitiikan osalta ideologisesti sen verran heterogeeninen, että jännitteitä olisi tullut ihan riippumatta siitä, milloin nämä pohdinnat olisi aloitettu.
Asetelmissa vastakkain ovat erityisesti vasemmistopuolueet ja Keskusta, joiden linjat eroavat varsinkin talousasioissa.
– Ennen kaikkea keskustellaan siitä, mikä on menokehykseen paluun aikataulu: tapahtuuko se ensi vuonna, sitä seuraavana vai vielä myöhemmin ja kuinka paljon sitä sillä välillä ylitetään. Esimerkiksi siitä, miten syntyviä työpaikkoja odottaa ja milloin voidaan odottaa, että päästään edes lähelle työllisyystavoitteita.
Vanhasen poissaolo ihmetyttää
Kysymyksiä on herättänyt se, miksi valtion talouden vastuuministeri, valtiovarainministeri Matti Vanhanen ei ole mukana kehysriihineuvotteluissa.
– Tämä on uudenlaista politiikkaa. Asetelmaa muuttaa se, että keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ei ole valtiovarainministeri ja voi olla, että se on tuonut tuon erilaisen lähestymistavan ja on osaltaan ehkä ollut hankaloittamassa.
– Mutta onhan se hivenen erikoinen tilanne, koska kaikki pöydällä olevat isot kysymykset liittyvät tavalla tai toisella talouden isoon kuvaan, että keskeinen ministeri on neuvotteluista syrjässä, Jokisipilä sanoo.
Keskustan "otettava hyvä työnäyte"
Entä mikä on kesäkuussa pidettävien kunnallisvaalien merkitys kehysriihiväännössä? Jokisipilä muistuttaa, että puolueet joutuvat kaikessa tekemisessään miettimään potentiaalisia kannatusvaikeuksia.
– Nyt tuntuu, että erimielisyydet ovat niin isoja, että ei ole ollut aikaa kuntavaaliasetelmiin edes paneutua.
Jokisipilä nostaa kuitenkin esille sen, että mielipidemittausten mukaan keskustan kannatus on alhaisempi kuin koskaan.
– Keskusta pyrkii tekemään kaikkensa pelastaakseen itselleen hyvän tuloksen kuntavaaleista, jotka perinteisesti ovat olleet keskustalle keskeinen vallan pilari. Se edellyttää heiltä sitä, että kehysriihestä on otettava hyvä työnäyte.