Kaduilla tapahtuvat väkivaltaisuudet liittyvät asiantuntijan mukaan usein päihteitä käyttävien ryhmien sisäisiin tai ryhmien välisiin välienselvittelyihin.
Kaduilla tapahtuvien väkivaltaisuuksien kohteet valikoituvat harvoin satunnaisesti, sanoo Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Matti Näsi kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.
– Eri ryhmien väliset reviirikiistat voivat eskaloitua, ja esimerkiksi mahdolliset tuliaseet aiheuttavat sivullisille vaaratilanteen, Näsi toteaa.
Näsi pitääkin kansanedustaja Krista Kiuruun (sd.) kohdistunutta tapausta poikkeuksellisena ja kummallisena.
Näsin mukaan vakavampien omaisuusrikosten, kuten ryöstöjen osalta uhriksi saattaa joutua joskus myös täysin satunnainen ohikulkija. Ryöstörikostenkin kohdalla uhrit kuitenkin usein ovat tekijälle entuudestaan tuttuja.
Näsi pohtii tapahtuneen motiiveja yöelämän näkökulmasta, jossa ventovieraiden kesken tilanne alkoholin vaikutuksen alaisena voi eskaloitua nopeasti.
– Onhan tuo kummallinen tilanne. Kuten yöelämässä, joku toinen voi ärsyttää katsomalla väärällä tavalla. Mutta tällä tavalla keskellä päivää ihan satunnaisesti, kyllä se on harvinaista kuitenkin.
Kiurun kimppuun hyökättiin perjantaina iltapäivällä Kaisaniemenpuistossa Helsingissä. Tuntematon mies oli ohittaessa yllättäen lähtenyt Kiurua kohti ja lyönyt tätä nyrkillä kasvoihin, kertoi SDP:n eduskuntaryhmä tapahtumista.
Lue myös: Miksi päättäjät eivät reagoi kaikkiin pahoinpitelyihin kuten Kiurun?
Epäilty kertoi motiiviksi Kiurun puhelun
Poliisi tiedotti tänään maanantaina epäillyn kertoneen kuulusteluissa teon motiiviksi, että Kiuru puhui puhelimeen. Epäilty luuli Kiurun soittavan epäillyn häiritsevästä käytöksestä poliisille.
Poliisin esitutkinnassa ei ole ilmennyt viitteitä poliittisiin motiiveihin.
Epäilty otettiin kiinni Vantaalla sijaitsevasta asunnosta lauantaina puolenpäivän aikaan. Sunnuntaina poliisi kertoi, että epäilty on pidätetty.
Julkisen tilan uhrikokemukset vaikea tilastoida
Kansallisessa rikosuhritutkimuksessa neljä prosenttia vastaajista raportoi väkivallan uhrikokemuksista julkisessa tilassa, eikä luku ole Näsin mukaan liikahtanut viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Tilastojen valossa satunnaisesti valikoituvat hyökkäykset ovat Näsin mukaan kuitenkin hankalia tapauksia, koska niitä ei ole välttämättä tilastoissa eritelty.
Rikosuhritutkimuksen vastauksissa uhrikokemukset julkisessa tilassa kattavat pahoinpitelyn lisäksi väkivallalla uhkailun ja muun häiritsevän käytöksen.
Epäilty vapautetaan, Kiuru sairauslomalla maanantain
Helsingin poliisi kertoi maanantaina vapauttavansa Kiurun pahoinpitelystä epäillyn 34-vuotias suomalaismiehen.
Mies on ollut poliisin mukaan useasti rikoksesta epäiltynä. Tutkinnanjohtaja Tommi Lehtosen mukaan miehen aiempiin rikosepäilyihin sisältyy vastaavanlaisia pahoinpitelyitä.
Poliisi jatkaa tapauksen esitutkintaa.
Kiuru oli maanantaina sairauslomalla eli poissa eduskunnasta. Kiurun eduskunta-avustajan mukaan Kiuru tulee eduskuntaan paikalle tiistaina.