Kangaspuron mukaan Putinin tuoreet kommentit ovat kovaa retoriikkaa, mutta pelotteen uskottavuus voi kärsiä

Venäjä hämmentää – mitä maassa ajatellaan nyt Suomesta? 8:48
Video: Markku Kangaspuro kommentoi Venäjän raportoituja meriraja-aikeita Huomenta Suomessa.

Putinin kommentit otetaan usein leukojen louskuttamisena, mutta kolikolla on myös kääntöpuoli, sanoo asiantuntija.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti tiistaina länsimaita vakavista seurauksista, jos maat antavat Ukrainalle luvan käyttää niiden aseita Venäjän alueella.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuron mukaan Putin pyrkii kommenteillaan luomaan pelotetta, jotta länsi ei sallisi iskuja Venäjän alueelle Ukrainan toimesta.

– Tämä on kovaa retoriikkaa, jonka tarkoitus on pelotella ja vaikuttaa Euroopan valtioihin, että niistä ei heltiäisi Ukrainalle lupaa iskeä niiden aseilla Venäjälle, Kangaspuro arvioi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi maanantaina, että Ukrainan länsiliittolaisten on aika miettiä uudelleen kantaansa länsiaseiden käyttämiseen varsinkin, kun Venäjä tulittaa Harkovan kaupunkia omalta puoleltaan rajaa.

Putin myös huomautti, että vaikka Ukraina tekisi iskut, aseita luovuttavat länsimaat olisivat niistä vastuussa.

Putin on aiemminkin uhkaillut milloin ydinaseilla ja milloin kolmannella maailmansodalla, jotka on otettu lähinnä leukojen louskuttamisena, josta ei ole tarvinnut välittää. Kangaspuron mukaan kolikolla on myös kääntöpuoli.

– Herää kysymys, että tullaanko jossain vaiheessa siihen pisteeseen, että Putinin ja Venäjä on pakko ikään kuin tehdä jotain palauttaakseen pelotteensa uskottavuus ja erityisesti ydinasetasapainossa Yhdysvaltojen kanssa.

"Strategista epämääräisyyttä"

Putin sanoi tiistaina myös, että erityisesti pienten ja tiheästi asuttujen eurooppalaisten maiden tulisi olla huolissaan kun ne puhuvat Venäjälle iskemisestä. Putin ei tarkentanut mitä eurooppalaisia maita hän tarkoitti.

– Varmaan tässä haetaan tietynlaista strategista epämääräisyyttä, mutta osittain myös ehkä halutaan lähettää viestiä juuri näille maille, jotka ovat antamassa Ukrainalle näitä hävittäjiä, Kangaspuro toteaa. 

Joistakin sotilasliitto Naton jäsenmaista on viime aikoina esitetty muun muassa kannanottoja sen puolesta, että Ukraina saisi iskeä kohteisiin Venäjän puolella.

Lisäksi Hollanti ja Tanska ovat toimittamassa Ukrainalle ja sen ilmavoimille F-16-hävittäjiä.

Lue myös:

    Uusimmat