Torjuvatko pakotteet panssarivaunut? Tutkija poimii Putinin sanoista pahaenteisen seikan: "Viitteitä, että tilanne ei pysähdy tulitaukolinjalle"

Venäjän laatimassa käsikirjoituksessa Ukrainan varalle on varmasti useita vaihtoehtoja, mutta sotilaallisten toimien jatkuminen on hyvin mahdollista, toteaa tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta MTV Uutisille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että hänen johtamansa maa odottaa solidaarisuutta sekä Natolta että Euroopan unionilta.

Solidaarisuuden voi tulkita monella tavalla. Mitä Ukraina sitten käytännössä ajattelee sen tarkoittavan tässä tapauksessa?

– Zelenskyi ei odota, että taistelujoukkoja tulisi Ukrainaan. Hän on tainnut sanoakin, että on parempi, että Ukraina osoittaa pystyvänsä taistelemaan yksin, arvioi tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta.

– Materiaaliapua, asetoimituksiakin kaivataan. Taloudellista tukea, diplomaattista ja poliittista solidaarisuutta laajalla skaalalla, Forsberg jatkaa.

Venäjä ei vähästä hätkähdä

Lännen keinot Venäjää vastaan näyttävät kovin yksipuolisilta. Tämä johtuu pitkälti siitä, että länsi ja Venäjä käyttävät niin eri strategiaa, sanoi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa Seitsemän uutisissa.

Länsi puhuu päivästä toiseen pakotteista ja sopimuksista, kun taas Venäjä on selvästi valmiimpi käynnistämään panssarivaunujensa moottorit saadakseen haluamansa. Sopimuksia presidentti Vladimir Putinin johtama maa noudattaa, kun se sille sopii, ja pakotteisiinkin se on ainakin jossain määrin vuosien varrella ehtinyt tottua.

Onko lännellä enää jäljellä todellisia keinoja vaikuttaa Ukrainan kriisin kehitykseen?

– Kyllä länsi pystyy vaikuttamaan Venäjään, mutta maa on varmasti jo miettinyt, mitkä ne mahdolliset vastaukset ovat. Venäjä on valmis kantamaan aika suuriakin seurauksia lännen sanktioista, Forsberg sanoo.

– Lännen toiminta perustuu pitkäjänteisyyteen ja kärsivällisyyteen. Tuskin odotetaan, että tapahtuu nopeasti isoja muutoksia, Forsberg jatkaa.

"Venäjä saattaa käyttää sotilaallisia keinoja"

Forsbergin mukaan Venäjän toimet jo Krimin valtauksen ajoista eli vuodesta 2014 lähtien ovat noudattaneet tarkkaa käsikirjoitusta.

Mitä lukee käsikirjoituksen seuraavalla sivulla?

– Käsikirjoituksessa on varmasti erilaisia vaihtoehtoja. Mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa voidaan joko viedä konfliktia eteenpäin tai olisi ollut ehkä mahdollista pysäyttää se tähän tilanteeseen ja jatkaa lisäpainostuksella ja uusilla toimilla tilanteen taas niin salliessa, Forsberg katsoo.

– Se, että Putin kertoi separatistialueiden itsenäisiksi tunnustamisen koskevan myös sellaisia alueita, jotka ovat Ukrainan hallussa, antaa viitteitä siihen, että tilanne ei pysähdy tulitaukolinjalle. Venäjä saattaa käyttää sotilaallisia keinoja Ukrainaa vastaan Ukrainan kontrolloimalla alueella, Forsberg jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat