Medvedev uhoaa "konfliktin viimeisellä vaiheella" – ja siihen sisältyvät myös ydinaseet

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev on jälleen uhkaillut ydinaseiden käytöllä.

Medvedevin mukaan Venäjä ei bluffaa tai uhkaile puhuessaan ydinaseiden käytöstä.

– Tämänhetkinen sotilaallinen konflikti lännen kanssa kehittyy huonoimman mahdollisen skenaarion tavoin. Nato eskaloi jatkuvasti tulivoimansa käyttöä. Siksi kukaan ei voi poissulkea vaihtoehtoa, että konflikti siirtyy viimeiseen vaiheeseen, Medvedev kirjoitti viestipalvelu Telegramissa.

Länsi tekee "kuolettavan virheen", jos se arvioi, ettei Venäjä ole valmis käyttämään taktisia ydinaseita Ukrainaa vastaan, Medvedev väitti. Ukrainan sodan aikana Medvedevistä on tullut yksi tiukkasanaisimmista venäläisviranomaisista. Hän on esimerkiksi toistuvasti uhkaillut kolmannen maailmansodan uhalla.

Venäjä katsoo sotapropagandassaan taistelevansa Ukrainassa puolustusliitto Natoa vastaan. Argumenttinsa selkänojana se käyttää sitä tosiasiaa, että länsimaat ovat toimittaneet Ukrainalle aseita, kouluttaneet sen sotilaita ja antaneet tiedustelutietoa.

Pidäkkeet poistuvat länneltä

Viime viikkoina länsi on poistanut aikaisempia pidäkkeitään, mitä tulee lahja-aseiden käyttöön Venäjää vastaan. Yhä useampi valtio on todennut, että Ukraina voi jatkossa käyttää annettuja aseita myös Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä. Myös Suomi on antanut tähän luvan.

Huomattava poikkeus uuteen länsilinjaan on Yhdysvallat, joka on lehtitietojen mukaan sallinut antamiensa aseiden käytön vain rajoitetusti. Esimerkiksi Politicon ja AFP:n tietojen mukaan Ukrainalla on lupa käyttää Yhdysvaltain aseita vain Harkovan alueen pohjoispuolella lähellä olevilla Venäjän alueilla.

Myös Saksa antoi Ukrainalle luvan käyttää antamiaan aseita iskuihin Venäjän puolelle, kertoi liittokansleri Olaf Scholzin edustaja Steffen Hebestreit perjantaina.

Lännen politiikan muutoksen takia Venäjän vaikutusoperaatio pyrkii nyt aktiivisesti käyttämään hyväksi Euroopan pelkoa ydinase-eskalaatiosta, kirjoittaa viestipalvelu X:ssä ajatushautomo International Institute for Strategic Stuediesin Franz-Stefan Gady.

"Tämä on osallistumista sotaan"

Venäjän hallinnon, Kremlin mukaan se on tietoinen Ukrainan yrityksistä hyökätä Yhdysvaltain antamilla aseilla Venäjän alueelle. Kreml katsoo, että Yhdysvaltain päätös antaa osittainen lupa aseiden käyttöön Venäjän puolella osoittaa, miten Yhdysvallat on osallinen Ukrainan sodassa.

Sekä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg että Euroopan ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell ovat pyytäneet, että aseita antaneet länsimaat antaisivat luvan niiden käyttöön Venäjällä. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova totesikin, että Stoltenbergin lausunto osoittaa, että aseita on käytetty kaiken aikaa venäläiskohteita vastaan.

– Venäjä katsoo, että kaikki Ukrainan pitkän kantaman aseilla toteutetut hyökkäykset ovat jo nyt suoraan Nato-maiden sotilaiden hallinnassa. Tämä ei ole sotilasapua, tämä on osallistumista sotaan meitä vastaan, Medvedev muotoili.

– Ja sellaisista toimista voisi hyvin tulla casus belli (oikeutus sodalle), Medvedev väitti.

Naton pääsihteeri Stoltenbergin mukaan Venäjä on uhkaillut Naton jäsenvaltioita Ukrainan sodan alusta lähtien. Stoltenbergin mukaan se ei estä niitä toimimasta.

Kangaspuro: "Tarkoitus on pelotella"

Medvedevin ja Zaharovan lausunnot ovat osa Venäjän viime aikojen tiukkaa retoriikkaa, jonka on tulkittu olevan seurausta Ukrainan länsiaseiden käyttörajoitusten höllentymisestä. Alkuviikosta presidentti Vladimir Putin uhkaili erityisesti Euroopan "pieniä ja tiheään asuttuja valtioita".

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro luonnehti Putinin puheita alkuviikosta "kovaksi retoriikaksi".

– Tarkoitus on pelotella ja vaikuttaa Euroopan valtioihin, että niistä ei heltiäisi Ukrainalle lupaa iskeä niiden aseilla Venäjälle, Kangaspuro arvioi MTV Uutisille.

– Herää kysymys, että tullaanko jossain vaiheessa siihen pisteeseen, että Putinin ja Venäjän on pakko ikään kuin tehdä jotain palauttaakseen pelotteensa uskottavuus erityisesti ydinasetasapainossa Yhdysvaltojen kanssa, Kangaspuro jatkoi.

KATSO MYÖS: Ukrainan presidentti saapui yllätysvierailulle Tukholmaan tapaamaan Pohjoismaiden johtajia.

Lue myös:

    Uusimmat