Matkailun edistämiskeskuksen projektipäällikkö Heli Saari kertoo, millainen pyörä riittää pyörämatkailuun – ja miten muuten pyöräretkeen kannattaa varustautua.
– Pyöräksi ei tarvitse hankkia välttämättä 21-vaihteista, vaan hyvä 7-vaihteinen pyörä kyllä käy. Jos käytät omaa, etkä vuokrapyörää, ei ole pahitteeksi huoltaa pyörää ennen reissua, projektipäällikkö Heli Saari ohjeistaa.
Pyöräilyasentokaan ei pyörämatkailijalla yleensä ole Saaren mukaan lainkaan urheilijamainen.
– Pyörämatkailijat suosivat pyörän selässä pystyasentoa, ei makaavaa asentoa, sillä pyöränselästä on tarkoitus nähdä ympärille.
Pidemmälle pyörämatkalle kannattaa mukaan ottaa niin sanottu pyöräilijän työkalupakki, josta löytyy kuminpaikkausvälineet, ja tietyt työkalut, joilla saa tiukan paikan tullen kiristettyä renkaat ja mutterit.
Saari neuvoo varustautumaan myös erilaisiin sääoloihin ja pakkaamaan matkatavarat turvallisesti.
– Suomen sää on aina vekkuli. Kannattaa varata mukaan suojavaatetta, ettei sateen yllättäessä kastu. Pyörälaukutkin on hyvä olla mukana, että tavara kulkee kunnolla ja turvallisesti mukana.
– Pidemmillä järjestetyillä matkoilla saattaa matkatavaroiden kuljetus kuulua mukaan. Se on maailmalla yleinen tapa ja myös joskus Suomessa. Se on miellyttävä ja helppo tapa kuljettaa tavarat pyöräreissussa, Saari kertoo.
Kuvat: Visitfinland.com
Studio55.fi/Annimari Pasanen
Pyöräily auttoi Karia kuntoutumaan aivoinfarktista
Eikö aika ja raha riitä liikuntaan? Näillä vinkeillä pääset kuntoon ilmaiseksi!
Asiantuntija neuvoo: Näin liikkumalla pidät kropan nuorekkaana