Eläinfysioterapeutti Sonja Kaita muistuttaa, että tärkeintä lemmikin kanssa aktiivilomalle lähtiessä on oikeanlainen valmistautuminen.
Aktiivinen seikkailu oman karvaturrin kanssa voi olla monella tähtäimessä tulevana kesänä. Varautuminen yhteistä aktiivilomaa varten kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, ennen kuin ihanat ajatukset leirinuotion lämmössä köllöttelystä rakkaan lemmikin kanssa valtaavat tyystin mielen.
– Mulle tulee aktiivilomailusta ensimmäisenä mieleen vaellus koiran kanssa, toteaa Mustin ja Mirrin eläinfysioterapeutti Sonja Kaita.
Aktiivinen lomailu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että täytyisi lähteä kauas Lapin erämaahan vaeltamaan. Toisille se voi olla piristävä mökkiloma. Mökillä koira todennäköisesti pääsee tavallista arkea vapaammin tutustumaan metsän ihmeelliseen maailmaan.
Lue myös: Kuinka koira kannattaa totuttaa korona-arjen jälkeiseen yksinoloon? Näin eläinlääkärit neuvovat
Aloita varautuminen ajoissa
Jos mielessä on kesäinen vaellus Suomen luonnossa, on koiran kuntoa hyvä kasvattaa jo hyvissä ajoin ennen loman alkua. Aloita koiran totuttaminen lyhyemmillä päiväretkillä.
Jos koira on tottunut kävelemään vain tasaisella maalla korttelin ympäri, ei sen kunto kylmiltään välttämättä kestä metsässä 15 kilometrin patikkareissua. Sama pätee myös ihmisiin. Maastossa liikkuminen on huomattavasti hitaampaa ja raskaampaa niin koiralle kuin omistajallekin.
Myös lepoa kannattaa harjoitella, jotta koira osaa hyödyntää lepotauot patikkareissulla. Vaikka päivällä pitäisikin lepotaukoja, ei koira nuku samoissa määrin kuin se kotona on tottunut lepäilemään. Lisäksi liikuntaa tulee huomattavasti normaalia enemmän kuin mihin koira on tottunut.
– Lepotauot on tärkeä juttu, Kaita summaa.
Lue myös: Jerry-koira pääsi leikkimään mudassa – lopputulos vetää sanattomaksi
Millaisin varustein metsään kannattaa lähteä koiran kanssa?
Koira ei välttämättä tarvitse luontoon viimeisen päälle olevia eräilyyn tarkoitettuja vermeitä.
– Ne varusteet, joilla se on tottunut liikkumaan, Kaita toteaa.
Monelle voi tulla mieliteko ostaa reissuun mukaan uudet tuliterät valjaat, mutta ne saattavat alkaa hiertämään ikävästi.
– Samalla tavalla en itselleni pukisi uusimpia vaelluskenkiä, niin en laittaisi uusia valjaita koiralle, Kaita huomauttaa.
Pakkaa rinkkaan mukaan alusta, jolla koira voi tauoilla makoilla, vesi- ja ruokakuppi, varatalutin ja -panta ja ensiapulaukku. Pyri ruokkimaan koiraa samoilla antimilla, mihin se on kotonakin tottunut, ettei vatsa mene kuralle. Päivän mittaisilla retkillä ei koira välttämättä tarvitse paljoa ruokaa, vaan välipala riittää. Ethän kuitenkaan anna taukopaikan nuotiossa grillattua makkaranpalaa koiralle. Yllättävä ripuli vie turhaan voimia ja kuivattaa koiran.
Jos ostat koiralle repun sillä ajatuksella, että koira voi itse kantaa omat tarvikkeensa ja murkinansa, niin muista, että senkin kantamiseen on hyvä opetella etukäteen. Kantamukset eivät myöskään voi olla liian painavia koiralle.
– Jos on vaikka viikon reissu, niin ei sinne voi kaikkia koiranruokia laittaa, Kaita tyrmää.
Ilman punkkipihtejä ei vastuullinen koiranomistaja lähde luontoon. Ensiapulaukkukin on hyvä olla matkassa mukana.
– Jos tulee tassuhaaveri, niin on vähän jotain sidostarpeita ja puhdistusainetta, Kaita toteaa.
Lue myös: Punkkikausi on alkanut – koiranomistaja, ota huomioon nämä asiat!
Tärkeintä matkalla on vesi
Riittävän levon lisäksi koiran kannalta kaikkein tärkeintä on pakata matkalle mukaan tarpeeksi vettä. Hyvä muistisääntö on varata mukaan ainakin desilitra vettä per koiran kilo per päivä.
– Vesi on vähintä, mitä sille voi tarjota, Kaita toteaa.
Lämpimänä päivänä turkillisella koiralla tulee varmasti kuuma. Kannattaa tutustua patikoitavaan reittiin etukäteen ja selvittää, onko maastossa jossain puhdasta luonnonvettä, jossa koira voi vilvoitella kahlaamalla.
Sen lisäksi, että vettä pakataan matkaan mukaan, on hyvä muistaa tarjota virvoketta koiralle tasaisin väliajoin. Toiset koirat saattavat juoda retkillä huonosti.
– Veteen voi sekoittaa mukaan hiukan vaikka märkäruokaa, se yleensä auttaa, Kaita vinkkaa.
Lue myös: Koiranomistaja, huolehdithan tästä? Laiminlyönnin vaarana kivulias sairaus – "Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle"
Hyvät tavat polulla ja taukopaikoilla
Retkeile vastuullisesti luonnossa. Pidä kilttikin koira kytkettynä ja ota aina muut retkeilijät huomioon. Kun saavut luonnossa taukopaikalle tai muiden ihmisten kanssa jaettavalle nukkumapaikalle, kuten autiotuvalle, on kohteliasta kysyä, saako koira tulla mukaan. Koiralliset ihmiset väistävät pyynnöstä aina koirattomia ihmisiä.
– On kohteliasta kysyä ensin, Kaita muistuttaa.
Jos majapaikassa on yksikin, joka ei halua koiraa sisälle, niin koiran on oltava ulkona. Silloin omistajan on syytä miettiä, voiko koira yöpyä yksin ulkona.
"Tietysti kaiken A ja O on se, että..."
Koiran voi vapauttaa luonnossa vain alueella, jossa se on sallittua. Harkitse kuitenkin tarkkaan mahdolliset riskit. Onko lähellä ajoteitä, voimakkaasti virtaavia vesistöjä, jyrkänteitä, muita eläimiä tai riistaeläinten luolastoja? Jos et ole täysin varma, älä päästä koiraa vapaaksi.
– Tietysti kaiken A ja O on se, että koira olisi niin tottelevainen, että se tulee metsiköstä käskemällä luokse, Kaita toteaa.
Huomioi myös, että Suomessa metsästyslain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti.
Stressittömämpää on kytkeä koira valjaista jälkiliinaan tai kelataluttimeen. Jos koiran karkaaminen luonnossa jännittää, voi sen pantaan hankkia paikanninlaitteen.
Myös koiran jätösten kanssa täytyy olla melko tarkkana.
– Laki sanoo, että hoidetulta alueelta täytyy kerätä ja taajamassa myös, Kaita sanoo.
Maalaisjärkeä on lupa käyttää.
– Jos nyt ollaan ihan siellä varvikon keskellä, niin en lähtisi muovipussiin keräämään sitä jätöstä. Toki, jos ollaan hoidetulla alueella polulla tai jätös on polun vieressä, niin on vain kohteliasta kerätä jälkensä, hän miettii.
Luonnossa samoilu voi olla omistajan ja koiran ikimuistoinen retki, joka lujittaa yhteistä ainutlaatuista suhdetta. Hyvä valmistautuminen edesauttaa koiran kanssa jaetun aktiiviloman onnistumiseen.
Katso yllä olevalta videolta eläinfysioterapeutti Sonja Kaidan vinkit onnistuneeseen aktiivilomailuun lemmikin kanssa!
Lue myös: "Kaikkein suurin vaara koirille ja kissoille" – nämä vaaranpaikat uhkaavat lemmikkiä kesällä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Osittaiset lähteet: STT Info, Musti ja Mirri ja Retkipaikka.fi