Minne saa pystyttää teltan? Mikä hygieniatuote on oiva nuotion sytyke? Eräoppaan käytännölliset vinkit – ota retkireppuun ainakin nämä: "Halvin turvaväline, mitä on olemassa"

15:28imgMTV Uutiset Live lähti metsään ja tutustui luonnossa liikkumisen saloihin retkeilyharrastajan ja eräoppaan voimin.
Julkaistu 11.06.2020 18:10
Toimittajan kuva

Sanna Ketola

sanna.ketola@mtv.fi

Suomalainen on hakenut metsästä voimaa kautta aikojen, mutta moni on innostunut retkeilystä koronakevään aikana arkirutiinien muututtua epidemiarajoitusten vuoksi.

MTV Uutiset Live lähti metsään ja tutustui luonnossa liikkumisen saloihin retkeilyharrastajan ja eräoppaan voimin.

Helsinkiläinen Emmi Paunonen on ollut kiinnostunut luonnosta jo muutamien vuosien ajan, mutta ryhtynyt tuumasta toimeen tämän kevään aikana.

Myös uusia varustehankintoja on tullut tehtyä.

– Makuualusta ja trangia on hankittu, mutta teltta puuttuu.

"Ei tullut otettua selvää oikein mistään"

Ensimmäisiä kertoja oma-aloitteisesti luonnossa retkeillyt Paunonen muistelee, että suuntasi luontoon ilman sen suurempia suunnitelmia.

– Ensin tuli lähdettyä luontoon niin, ettei tullut otettua selvää oikein mistään. Metsäpalovaroitukset, tuli- ja vesipaikat otimme ystävän kanssa selville etukäteen.

Arctic Hike Helsingin eräopas Markus Maulavirran mukaan spontaani retkeily on suotavaakin, kunhan muistaa ottaa turvallisuusasiat huomioon.

– Turvallisuuteen kannattaa panostaa ja se myös tekee olon miellyttävämmäksi metsässä.

Maulavirta suosittelee pakkaamaan retkireppuun mukaan ainakin muutaman käytännöllisen tavaran.

– Ilman ensiapulaukkua en lähtisi luontoon. Jokainen voi toki koota laukkuun, mitä kokee tarpeelliseksi. Myös kenties halvin turvaväline, mitä on olemassa, niin pilli hätätilanteita varten. Kompassi on myös hyvä, ja sitä tulee osata toki lukea. Lisäksi yleiskartta on hyvä, jotta tietää, missä on menossa. Täsmäretkille tulostan tarkemman kartan yleiskartan lisäksi.

Tulentekoon Maulavirta jakaa erikoisen, mutta hädän tullen käytännöllisen vinkin.

– Esimerkiksi tamponin voi repiä. Se on hyvin syttymisherkkä.

Minne teltta, entäs nuotio?

Retkeilijän ja leiriytyjän yleisimpiä kysymyksiä ja pohdintoja on, missä on sopiva paikka teltalle ja minne teltan ylipäätään saa pystyttää.

Maulavirta muistuttaa, että rajoituksia näihin on olemassa.

– Jokamiehen oikeuksien mukaan teltan saa pystyttää mihin vain. Mutta jos on vieraalla maalla, niin pari päivää olisi suositeltu maksimi. Kansallispuistoissa on määrätyt paikat, missä saa telttailla. On siis olemassa telttailuun varattuja alueita.

Teltan paikan valinnassa kannattaa ottaa huomioon mukavuus.

– Kävyt harjaan alta pois ja isot juurakot kannattaa jättää pois teltan alta. Myöskään ihan puun alle ei kannata pystyttää telttaa, koska sateen jälkeen pisarat tippuvat teltan päälle.

Roskien suhteen Maulavirralla on selkeä ohjenuora.

– Kaikki se, minkä tuot, niin viet myös pois. Automaatiohan sen pitäisi olla, että näin tulisi toimia. Kuri on kuitenkin vähän löystymässä, jos näin voi sanoa.

– Voisi sanoa, että mitä lähempänä paikka on kulkuväylää, niin sitä sottaisempi paikka on. Mitä syvemmälle taas korpeen mennään, niin siellä on siistimpää. Hieno retkeilijähän on sellainen, ettei siitä edes näe, että se on käynyt paikalla.

LUE MYÖS:  Kesän matkailutrendi näkyy retkeilykaupoissa – nämä tuotteet myyvät kuin häkä: "Suomalaiset nähtävästi palaavat juurillensa"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Retkeily