Tuottoja tavoittelevan metsänomistajan kannattaa jatkuvan harventamisen sijaan jättää metsään myös kuolleita ja lahonneita puita taloudellisen hyödyn saamiseksi, vinkkaa metsäasiantuntija.
Suomessa on yli 800 erilaista metsälajia, jotka ovat uhanlaisia. Tilanteeseen on johtanut Suomen voimakas ja laajamittainen metsätalous, sanoo WWF:n metsäasiantuntija Annukka Valkeapää.
– Puuta korjataan metsästä hyvin suurelta osalta alueista. Suojelualueita on liian vähän ja talousmetsien käsittely on todella voimakasta.
Myös moni aiemmin yleinen metsän eläinlaji on joutunut uhanalaisten listalle. Näin on käynyt esimerkiksi hömötiaiselle ja töyhtötiaiselle, joiden elintila on pienentynyt vanhojen metsien ja lahopuiden osuuden pienennyttyä Suomesta.
Ympäristöjärjestönä WWF haluaakin lisätä metsänomistajien tietoutta myös kuolleiden puiden säilyttämisen tärkeydestä. Valkeapään mukaan kuolleistakin puista voi olla hyötyä myös metsänomistajan taloudelle.
Esimerkkinä taloudellisesti hyödyttävästä tavasta kasvattaa metsää Valkeapää nostaa esiin metsän pitämisen eri-ikäisrakenteisena, eli metsässä on sekä taimia, nuoria kasvustoja että vanhempia ja jopa lahoja puita.
– (Tällöin) kannattavuus tulee siitä, kun vältetään kalliit istutuskulut ja uudistamiskulut siinä vaiheessa, kun aletaan tuottamaan uutta taimikkoa.