Venäjän tulevaisuuden talousnäkymät ovat synkeät, arvioivat asiantuntijat Talouden viikko -ohjelmassa.
– Venäjän talouden taantuma on ollut pidempi ja loivempi kuin vuonna 2009. Silloin talous supistui kovaa vauhtia, mutta toipui nopeasti. Sitä selitti pitkälti öljyn hinnan nopea toipuminen.
– Nyt asiat ovat tapahtuneet hyvin eri tavalla: romahdus on johtunut isolta osalta raha- ja valuuttapolitiikan muuttumisesta ja se on ollut aiempaa loivempi ja lievempi. Toisaalta näkymät ovat hirveän paljon sumuisemmat ja hitaammat. Samanlaista nopeaa toipumista ei millään mittarilla ole näkyvissä, Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko arvioi.
Venäjällä odotetaan jo talouden elpymisen käänteitä. Talouden lasku ja ruplan kurssin syöksy näkyy kansalaisten arjessa.
– Taloustilanne näkyy ainakin siinä, että kansalaiset matkustavat vähemmän, kun ostovoima on alentunut ja yleensäkin kulutetaan vähemmän. Tämä vaikuttaa kasvuodotuksiin paljon, East Officen toimitusjohtaja Raimo Valo sanoo.
– Venäjällä ei ole vuosikausiin tapahtunut sitä, että reaaliansiot supistuvat. Se näkyy vähittäiskaupassa, monissa palveluissa ja matkailu kuuluu siihen yhtenä isona osana. Yksityinen kulutus on iso osa Venäjän bruttokansantuotetta, Solanko puolestaa sanoo.
Venäjään kohdistetut talouspakotteet ovat myös suuresti rokottaneet maan taloutta.
– Erityisesti rahoituspakotteet vaikuttavat. Sanotaan, että 80-85 prosenttia näistä vaikeuksista johtuu alentuneesta öljyn hinnasta ja sitä kautta ruplan devalvaatiosta. Tietenkin paremmin menisi ilman pakotteita, Valo toteaa.
Öljyn hinnan nousu voi helpottaa
Yksityisen kulutuksen lisäksi Venäjän talous on merkittävästi riippuvainen öljyn hinnasta. Öljyn hinta on sukeltanut huomattavasti viime vuosina. Tänä vuonna öljyn hinta on painunut noin 40 euroon tynnyriltä, kun vielä pari vuotta sitten tynnyrillinen oli 100 euron arvoinen.
Nordean öljyanalyytikko Thina Saltvedt arvioi, että ensi vuonna öljyn hinta voi nousta 60 euroon. Tämä voi helpottaa hetkellisesti Venäjän talousahdinkoa.
– Öljyn hinnan nousu vakauttaa ruplaan ja se voi helpottaa liiketoimintaa ja sen ennustettavuutta, Valo sanoo.
– Lyhyellä aikavälillä se tekee Venäjän budjetin tasapainottamisen helpommaksi. Ei se kuitenkaan Venäjän pitkäaikaisia rakenteellisia ongelmia muuta mihinkään, Solanko jatkaa.
Öljyanalyytikko Saltvedt pohtii, että tulevaisuudessa Venäjän olisi syytä vähentää riippuvuutta öljymarkkinoihin.
– Ei tule olemaan helppoa, sillä se vaatii Venäjältä ison rakenneuudistuksen, Valo toteaa.
5:13