Millainen vaikutus pakotteilla todella on Venäjän talouteen? Tehokkaimmat pakotteet vasta tulossa

9:16img
Katso koko haastattelu videolta.
Julkaistu 03.10.2022 09:36
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Venäjän talous on kääntynyt taantumaan, mutta etenkin suurissa kaupungeissa onnistutaan yhä pitämään yllä kulissia siitä, että taloudella menee hyvin. Pakotteilla ei toistaiseksi ole ollut Venäjän talouteen yhtä voimakasta vaikutusta kuin niitä asetettaessa povattiin, mutta monia merkkejä heikentyvästä tilanteesta on jo ilmoilla.

Venäjän talous on kääntynyt viime kuukausina taantumaan. Lisäksi inflaatio laukkaa myös Venäjällä ja Suomen pankin vanhemman ekonomistin Heli Simolan mukaan tavallisen venäläisen kotitalouden ostovoima on heikoimmillaan sitten vuoden 2012.

Helsingin yliopiston taloushistorian professorin Jari Elorannan mukaan hyökkäyssota on pahentanut Venäjän rakenteellisia ongelmia kuten väestön pienentymistä, kun ihmiset ovat paenneet niin liikekannallepanoa kuin aiemmin Venäjän tiukentuvaa totalitaristista otetta.

Vaikeuksista huolimatta Venäjällä on pidetty yllä kulissia siitä, ettei hätää ole. Elorannan mukaan tämä onnistuu siksi, että pakotteet iskevät Venäjän talouteen toden teolla hitaammin kuin on ehkä annettu ymmärtää.

– Alussa luultiin, että pakotteilla olisi paljon suurempi vaikutus kuin mitä niillä on vielä ollut, Eloranta sanoo.

– Poliitikkojen ja median retoriikassa tuli ylilyöntejä, kun puhuttiin kaikkien pakotteiden äidistä tai vastaavasta.

Öljypakotteilla uskotaan olevan merkittävä vaikutus

Kaikki EU:n pakotteet eivät ole vielä astuneet voimaan. Venäjä on vielä onnistunut saamaan paljon vientituloja öljystä ja Venäjä on löytänyt korvaavia markkinoita Intiasta ja Kiinasta, Simola luettelee syitä sille, että pakotteet eivät ole iskeneet täydellä teholla.

Pakotteiden vaikutukset voivat kuitenkin alkaa näkyä kiihtyvällä tahdilla, kun raakaöljy tulee EU:n pakotteiden piiriin joulukuussa ja öljytuotteet helmikuussa.

Ne ovat Venäjän tärkeimpiä vientituotteita ja viime vuonna puolet niiden viennistä on kohdistunut EU:hun.

– Tämä leikkaa merkittävästi Venäjän vientituloja sekä Venäjän federaatiobudjetin tuloja, josta tänäkin vuonna lähes puolet on tullut öljyn ja kaasun tuotannon ja viennin verotuksesta, sanoo Simola.

– Varmasti jonkun verran näitä pystytään sitten korvaamaan viennillä muille markkinoille, mutta kyllä siinä on paljon logistisia vaikeuksia.

Eloranta ja Simola uskovat, että parin vuoden kuluessa pakotteet edesauttavat sitä, että Venäjän talous tulee taantumaan.

– Tahti on ehkä kovempi vuoden–parin päästä kuin mitä se on nyt, Eloranta sanoo.

– Historiassakin nähdään, että pakotteiden vaikutukset ovat hitaita. Puhutaan vuosista, ja pakotteisiin vaaditaan kokonaisvaltaista suhtautumista.

Lue myös: Nord Stream -vuodon metaanipäästöt jopa suuremmat kuin Suomella vuodessa – tällaisia vaikutuksia kaasulla on

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota