Euroopan pankkien stressitestien tulokset olivat rauhoittavia, eikä tuloksissa ollut isoja yllätyksiä. Näin arvioivat asiantuntijat lauantaina Euroopan pankkiviranomaisen EBAn julkistamia stressitestien tuloksia.
– Paras uutinen oli, ettei isoja uutisia varsinaisesti ollut, kommentoi työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto.
Eurooppaa on hermostuttanut etenkin italialaispankkien epävarma tilanne. Huolen kohteena on ollut varsinkin yksi maailman vanhimmista pankeista, Monte dei Paschi di Siena (BMPS), joka pärjäsikin stressitestissä odotetusti huonoiten.
Italialaispankkien lisäksi myös etenkin saksalaispankki Deutsche Bankin tulosta spekuloitiin etukäteen. Sen tulos oli Murron mukaan kuitenkin parempi kuin etukäteen arvioitiin.
Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ei kuitenkaan usko, että Italian ja Saksan heikohkot tulokset vaikuttavat muuhun Eurooppaan.
– Yleisesti ottaen Euroopan pankkien tilanne on kohtalaisen hyvä, Kuoppamäki arvioi.
Tähän näkemykseen yhtyy myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja Markku Kotilainen.
– Nämä pankit ovat olleet paljon esillä. Siitä leviää käsitys, että kyse on laajasta kriisistä. Siksi on hyvä, että näitä testejä tehdään ja saadaan selville kokonaiskuva, Kotilainen sanoi.
Stressitesteissä arvioidaan pankkien pääomarakennetta ja kykyä selviytyä erilaisissa riskitilanteissa. Testattavana oli 51 suurinta pankkia 15 eri maasta.
2:22
Pankkijärjestelmän häiriönsietokyky parantunut
Tuloksista kävi ilmi, että kaikkiaan pankkien häiriönsietokyky on parantunut euroalueella edelliseen stressitestiin verrattuna.
Testin lähtötilanteessa Euroopan keskuspankin (EKP) suorassa valvonnassa olevien 37 pankin ydinpääomasuhde oli keskimäärin 13 prosenttia eli parempi kuin vuoden 2014 EU:n laajuisessa stressitestissä. Tuolloin vastaava luku oli 11,2 prosenttia. Epäsuotuisassa skenaariossa pääoma supistui keskimäärin 3,9 prosenttiyksikköä eli enemmän kuin aiemmassa stressitestissä. Osasyynä tähän oli aiempaa tiukempi testimenetelmä ja ankarampi epäsuotuisa skenaario.
Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kaikkien pankkien ydinpääoman määrä ylitti selvästi vuoden 2014 stressitestin epäsuotuisassa skenaariossa käytetyn 5,5 prosentin viitearvon. Stressitestissä mukana olleiden pankkien pääomatilanne on siis vakaa.
Poikkeus oli huonoiten pärjännyt italialaispankki BMPS.
Testit eivät kerro koko totuutta
Danske Bankin Kuoppamäen mukaan stressitestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä ne eivät testaa, mitä seuraa, jos tällainen matalan kasvun tilanne jatkuu monta vuotta.
– Lisäksi se ei testaa pankkien sietokykyä suurissa poliittisissa muutoksissa, joista esimerkkinä brexit, Kuoppamäki huomauttaa.
Varman toimitusjohtaja Murto puolestaan huomauttaa, että stressitestit myös mittaavat nimenomaan vakavaraisuutta.
– Pankkijärjestelmä on nyt selvästi keskittynyt vakavaraisuuden parantamiseen. Olisi hyvä, että pankkijärjestelmä pääsisi laajemmin Euroopassa tilanteeseen, jossa luottoa myönnettäisiin ja kasvua tuettaisiin paremmin.
Lisäksi perjantaina julkaistujen stressitestien tulokset eivät kattaneet aivan koko kenttää. Hänen mukaansa esimerkiksi kreikkalaiset ja portugalilaiset pankit eivät olleet mukana.