11.5. Helsingissä järjestettiin Suomen Asiakastieto Oy:n organisoima Tarkka Fyrkka -tapahtuma, jossa tarjottiin nuorille räätälöityjä oppitunteja talouden hallinnasta, velkaantumisesta ja maksuhäiriömerkinnän seurauksista. Tapahtumassa kerrottiin miksi nuorten aikuisten velkaantuminen ja maksuhäiriömerkinnät ovat yleistyneet viime vuosien aikana huimasti, ja mitä asialle on mahdollista tehdä.
Tilaisuudessa puhuneet asiantuntijat Jukka Ruuska, Juha Pantzar, Heikki Koivula ja Richard Rosenius kertoivat, että nuorten aikuisten velkaantumiseen ei tule suhtautua kevyesti, sillä lisääntyneet talousvaikeudet ovat niin yhteiskunnallinen, poliittinen kuin kansantaloudellinenkin ongelma. 18-29 -vuotiaille nuorille rekisteröityjen velkomustuomioiden määrä on kasvanut viime vuodesta huikeat 34 prosenttia, ja alkuvuodesta 2012 nuorten maksuvaikeudet ovat lisääntyneet vielä entisestään.
– Tarkka Fyrkka -tapahtumassa halutaan korostaa sitä, että asioille voi tehdä jotain. Tapahtuma pyrkii jakamaan tietoa ja nuorten kielellä tehtyä tarinaa siitä, kuinka tulee pitää huolta omasta taloudesta, Heikki Koivula Suomen Asiakastiedosta kuvailee.
Miksi nuoret velkaantuvat?
Miehet korostavat, etteivät maksuhäiriöt toki ole uusi asia, vaan että nuorten maksuhäiriöt yleistyivät jo 90-luvun lopulla. 2000-luvun alkupuolen jälkeen maksuhäiriömerkinnät ovat kuitenkin kääntyneet uudelleen huimaan nousuun. Syiksi nuorten velkaantumiseen mainitaan muun muassa se, että nuorille on ilmestynyt monia uusia tapoja velkaantua. Nuoret ovat aktiivinen kuluttajaryhmä verkossa, ja myös pienlainojen hankkiminen, sekä luotolla eläminen ovat yleistyneet.
– Tällä hetkellä kulutetaan kaksinkertaista vauhtia tuloihin nähden, sillä kasvaneet kulutustottumukset ja pienlainojen helppo saanti mahdollistavat sen, että nuoret voivat lainata rahaa ilman että heillä on valmiuksia maksaa se takaisin. Lainojen maksuun otetaan sitten helposti uutta luottoa, jolloin velkakierre vain kasvaa, kunnes se sitten räjähtää käsiin, Juha Pantzar Takuusäätiöstä kertoo.
Pantzar korostaa myös nuorten asenteen vaikutusta osana velkaantumiskierteeseen joutumista.
– Kulutustottumukset ja odotusarvot elintasosta ovat nuorilla muuttuneet. Nykyään nuorten pitää saada kaikki heti nyt, eikä välttämättä tajuta, että velat pitää maksaa. Pitäisi elää sen mukaan mihin oma palkkataso riittää, eikä yrittää tavoitella samaa palkkatasoa kuin naapurilla, Pantzar muistuttaa.
Taloudenhoitoa tulisi opettaa kotona ja koulussa
Myös koulun ja kodin merkitys nuorten valistamisessa järkevään rahankäyttöön on tärkeässä osassa.
– Yhdenkään oppilaan ei pitäisi päästä ulos koulusta ennen kuin taloudenhoidon perusasiat on hallussa. Koulussa pitäisi opettaa nuorille myös talousasioiden hoitoa ja elämäntaitojen opetusta, niin että nuori selviytyy arkisesta rahankäytöstä, Jukka Ruuska Suomen Asiakastieto Oy:stä kertoo.
Myös kotoa opittujen asioiden merkitystä taloudenhallinnassa korostetaan.
– Ihmiset velkaantuvat ihan turhaan. Vielä alaikäisille nuorille tyrkytetään maksukorttia jo nuorena. Kortilla maksaessa rahankäyttöä ei tiedosta, kun taas lompakossa olevan käteisen arvon ymmärtää ihan eri tavalla: joko rahaa on, tai sitä ei ole. Pitäisikin miettiä, kannattaako lapsen tai nuoren antaa hankkia korttia. Tuon ikäisenä ei välttämättä vielä tajua sitä, mitkä ovat rahankäytön seuraukset, Richard Rosenius OPR-Vakuus Oy:stä lopettaa.
Riika Nykänen/MTV3