Pohjois-Korean pieleen menneessä ohjuskokeessa saattoi olla kyse aivan uuden, toistaiseksi tuntemattoman asejärjestelmän testauksesta, arvioivat asiantuntijat.
Pohjois-Koreaa seuraavan ja sen toimintaa analysoivan 38 North -ryhmän tutkijoiden mukaan hyvin aikaisessa vaiheessa tapahtunut kokeen epäonnistuminen viittaa siihen, että Pohjois-Korea on kehittelemässä uutta asejärjestelmää.
– Epäilen, että kyseessä oli uusi ohjus tai varmasti ohjus, joka ei ole pitkälle kehitetty, sanoo washingtonilaisen Johns Hopkins -yliopiston alaisuudessa toimivan ryhmän aseasiantuntija John Schilling. Hänen mukaansa kyseessä saattoi olla uudenlainen ohjustyyppi, jota esiteltiin Pohjois-Korean sotilasparaatissa lauantaina. Kyseistä ohjusta kuljetettiin keskimatkan ballistisen Musudan-ohjuksen alustalla, mutta kyseessä oli eri ohjustyyppi, Schilling sanoo.
– Sellaista emme ole nähneet testattavan. Jos Pohjois-Korea halusi esittää ohjuksen todellisena voimavarana, kävisi järkeen, että sitä testataan pian sen jälkeen, kun se on näytetty maailmalle.
Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole kommentoinut sunnuntaina testatun ohjuksen tyyppiä ja Valkoinen talo on sanonut vain, että kyseessä oli keskimatkan ohjus.
Tyyppiä vaikea arvioida
Yhdysvaltain hallinnossa Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen neuvonantajana toimiva Susan Thornton sanoo, että ohjuskoe epäonnistui niin pian, ettei ohjustyypistä ole helppo sanoa paljoa.
– Käsityksemme mukaan kyseessä ei ollut pitkän matkan ohjus, vaan jonkinlainen keskimatkan ballistinen ohjus, jossa kuitenkin oli kiellettyä teknologiaa. Keskustelua aiheesta käydään kuitenkin yhä, Thornton sanoi.
Tekikö USA kyberhyökkäyksen?
Myös Yhdysvalloilla on arvioitu voineen olla sormensa pelissä ohjuskokeen epäonnistumisessa. Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman hallintokaudella Yhdysvallat pyrki aktiivisesti sabotoimaan Pohjois-Korean ohjuskokeita kyberhyökkäyksin ennen laukaisua tai juuri niiden laukaisuhetkellä, New York Times uutisoi viime kuussa.
Britannian ex-ulkoministeri Malcolm Rifkind on sanonut BBC:lle, että "vallalla on vankka käsitys", jonka mukaan Yhdysvaltojen on onnistunut keskeyttää ja pilata useita Pohjois-Korean asetestejä kyberhyökäyksin.