Merkkipaaluna pidetty 1,5 lämpöasteen raja ylittyi viime vuonna.
EU:n ilmastopalvelu Copernicus vahvisti tänään, että vuosi 2024 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin. Se osoittaa, ettei ilmaston lämpenemistä ole onnistuttu hillitsemään riittävän tehokkaasti.
Jos Donald Trump vetää jälleen Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta, se tarkoittaa, että muiden valtioiden pitäisi pystyä vähentämään päästöjään entistä nopeammin ja enemmän.
Copernicus-ilmastopalvelun johtaja Carlo Buontempo toteaa Reutersin haastattelussa, että jokainen kuukausi tammikuusta kesäkuuhun oli ennätyslämmin.
Heinäkuu oli puolestaan mittaushistorian toiseksi lämpimin, ja siitä eteenpäin kuukaudet olivat lämpimimpiä tai toiseksi lämpimimpiä.
– Tämä lämpökäyrä on uskomaton, ja se tiivistää hyvin mittaushistorian lämpimimmän vuoden, Buontempo sanoo.
Lue myös: Vuosi 2024 oli mittaushistorian lämpimin – "Se kertoo ilmastonmuutoksen nopeasta etenemisestä"
Uusia ennätyksiä entistä useammin
Viime vuonna keskilämpötila oli 1,6 astetta korkeampi kuin esiteollisella ajalla eli vuosina 1850–1900. Merkkipaaluna pidetty 1,5 asteen raja on siis ylitetty ainakin hetkellisesti.
Keskilämpötila nousee kaikilla mantereilla uusiin ennätyksiin ja sitä tapahtuu aina vain useammin, toteaa Buontempo, ja jatkaa:
– Jos onnistumme päästövähennyksissä, voimme ehkä tämän vuosisadan lopulla päästä takaisin viime vuoden "viileisiin" lämpötiloihin. Tuntuu hullulta sanoa näin, koska viime vuosi oli mittaushistorian lämpimin.
Trump eroaa ilmastosopimuksesta
Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ei ole edetty toivottua tahtia. Hallituksilla ei ole ollut intoa vähentää lämmittäviä kasvihuonekaasupäästöjä riittävän nopeasti.
– Niiden maiden, joilla on eniten taloudellisia mahdollisuuksia, teknologiaa ja historiallista vastuuta ilmaston lämpenemisestä, pitää nyt ottaa johtajan rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, vaatii brittiläisen Bristolin yliopiston professori Chukwumerije Okereke.
Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ei ainakaan helpota ilmastonmuutoksen torjuntaa. Hän aikoo jo toistamiseen vetää Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta. Yhdysvallat on Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin saastuttaja.
– Se olisi vakava isku kansainväliselle ilmastodiplomatialle. Siitä huolimatta itse ongelma ei poistu, toteaa EU:n ilmastokomissaari Wopke Hoekstra Reutersille.
Myös Hoekstra toteaa, että ilmastokriisi jatkuu ja näemme yhä enemmän sään ääri-ilmiöitä Euroopassa ja kaikkialla maailmassa.
Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin
Ilmastokomissaari muistuttaa, että ilmastonmuutos koskettaa kaikkia maailman valtioita ja, että ongelma pitää ratkaista yhdessä.
– Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin. Se ei valikoi kohteitaan. On yhdentekevää, missä päin maailmaa hiilidioksidia päästetään ilmakehään, Hoekstra sanoo.
Seuraavan kerran maailman valtiot kokoontuvat ilmastokokoukseen Brasilian Belemiin loppuvuodesta. Siihen mennessä kaikkien valtioiden pitäisi Pariisin sopimuksen mukaisesti ilmoittaa uudet, entistä tiukemmat päästövähennystavoitteensa.