Asiantuntijat varoittavat vakavasta vaarasta – älä koskaan tee näin sienimetsässä: Oireet ilmaantuvat jopa vasta kahden viikon kuluttua syömisestä

Suomen Munuais- ja maksaliitto varoittaa innokkaita sienestäjiä yleisestä vaarasta: tunnistamattoman tai väärin tunnistetun sienen syöminen voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia terveyshaittoja tai jopa kuoleman.

Sienikauden ainoa riski ei ole metsään eksyminen, muistuttavat Munuais- ja maksaliiton asiantuntijat. Osa Suomenkin sienistä on nimittäin myrkyllisiä ja myrkkysienen syöminen voi aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita. Paras tapa ehkäistä sienimyrkytys on poimia vain sieniä, jotka tunnistaa varmasti. Silti kokenutkin voi joskus erehtyä, tai lapsi maistaa pihalta tai metsästä löytynyttä sientä.

Entä, jos lapsi maistaa myrkkysientä?

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että vakavissa myrkytyksissä kyse on aina sienen syömisestä. Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita. Pihapiiristä löytyvän sienen maistelusta ei useimmiten ole haittaa edes pienille lapsille, mutta erittäin myrkylliset metsäsienet voivat olla heille vaaraksi jo pienenä määränä.

Muista sienimetsässä:

  • Poimi vain sieniä, jotka tunnet.
  • Jos epäilee syöneensä myrkkysieniä, oikean hoidon saamiseksi sieni on tärkeä tunnistaa.
  • Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita.
  • Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee tunnista vuorokauteen.
  • Jos epäilet sienimyrkytystä, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen. 
  • Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden äkillisten sienimyrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin numerossa 0800 147 111.

Arktisetaromit.fi-sivustolla kerrotaan Suomen yleisimpiin ja myrkyllisimpiin sieniin lukeutuvan esimerkiksi valkokärpässieni, suippumyrkkyseitikki, pulkkosieni, myrkkynääpikkä ja punakärpässieni. Sivuston mukaan sienet tulisi poimia aina ”juurineen”, sillä sienen tyven muoto on tärkeä tunnusmerkki. Kärpässienille tyypillinen tuntomerkki on maan alla piilossa oleva sipulimaisesti pullistunut tyvi.

Sienimyrkytyksen oireet: Suippumyrkkyseitikistä oireita jopa vasta kahden viikon kuluttua syömisestä

Sienimyrkytyksen oireiden alku vaihtelee vajaasta tunnista vuorokauteen. Yleisimpiä alkuvaiheen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja ripuli. Hermostoon vaikuttavat myrkylliset sienet voivat aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, sekavuutta ja harhoja sekä vakavissa tapauksissa jopa tajuttomuutta. Alkuoireet voivat kuitenkin olla huomaamattomia ja esimerkiksi suippumyrkkyseitikin aiheuttamat oireet ilmaantuvat jopa vasta kahden viikon kuluttua syömisestä.

– Jos myrkyllisiä sieniä on syöty ruoaksi, on aina syytä hakeutua sairaalaan hoidontarpeen arviointiin ja seurantaan. Mahdollisimman nopeasti nautittu lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö, TtM Hanna Eloranta.

Sienen tunnistaminen on tärkeää mahdollisen oikean hoidon valitsemiseksi. Jos sientä ei tunnista itse, tuntomerkkien lisäksi muistiin kannattaa laittaa kasvupaikka.

– Vakava myrkytys voi johtaa maksavaurioon, mutta myrkyllinen sieni voi vahingoittaa myös munuaisia, Eloranta kertoo.

HUS:n mukaan sienimyrkytykseen kuoli Suomessa 1969–2006 kahdeksan henkilöä. Seitikkimyrkytyksiin liittyvät kuolemat tapahtuivat 20–30 vuotta myrkytyksen jälkeen ja liittyivät munuaisensiirron komplikaatioihin. Virallinen kuolinsyydiagnoosi ei enää ollut sienimyrkytys, vaan potilaat löytyivät elinsiirron saaneiden joukosta.

Sienestäjiä joutuu vuosittain hoitoon maksavaurioiden vuoksi

Sienimyrkytys johtaa vain erittäin harvoin maksansiirtoon, mutta maksavaurion vuoksi hoidossa on kuitenkin vuosittain sienestäjiä. Sienen aiheuttama äkillinen munuaisvaurio voi johtaa dialyysihoidon tarpeeseen, mutta vain reilulle kymmenesosalle jää akuuttivaiheen jälkeen krooninen munuaisten vajaatoiminta. Solumyrkkyä sisältävien sienten myrkytyksissä maksan, munuaisten ja veren soluja tuhoutuu, mikä voi johtaa kyseisten elinten pysyvään vaurioon, ja hoitamattomana kuolemaan.

Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä syötävä.

Lähteet: Munuais- ja maksaliitto, HUS, Arktiset Aromit

Lue myös:

    Uusimmat