Ole tarkkana, mitä poimit! Näin tunnistat sienimyrkytyksen oireet

shutterstock_214017661
Shutterstock
Julkaistu 15.09.2018 06:02

Emmi Niiniaho

Keskikesällä pelättiin, että sienisato jäisi helteiden vuoksi surullisen pieneksi. Loppukesän runsaat sateet kuitenkin avittivat sienien kasvua ja sienisyksy on nyt parhaimmillaan. Tarkkana metsässä kannattaa siltikin olla, koska osa sienistä on myrkyllisiä.

Videolla opastetaan myrkkysienten tunnistamiseen. 

Vaikka vakavat sienimyrkytykset ovat Suomessa harvinaisia, löytyy metsästä myös sieniä, jotka saattavat aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto tiedotteessaan.

Metsässä kannattaa olla tarkkana ja mieluummin kerätä ainoastaan niitä sieniä, jotka varmasti tunnistaa syötäväksi kelpaaviksi.

Mitä tehdä jos epäilee sienimyrkytystä?

Pelkkä sienen maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita, sillä vakavissa myrkytystapauksissa kyse on yleensä aina sienen syömisestä ateriana. Riippuen siitä, mitä sientä on syöty, oireet saattavat alkaa tunnin tai usean vuorokauden jälkeen.

Ensioireita voivat olla esimerkiksi pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja ripuli, tai oireet voivat olla täysin huomaamattomia. Vakavat myrkytykset voivat aiheuttaa jopa maksa- ja munuaisvaurioita.

Varmin tapa välttää sienimyrkytykset, on kerätä ainoastaan niitä sieniä, mitkä itse varmasti tunnistaa syötäväksi kelpaaviksi!

Jos sinulla herää epäilys siitä, että olisit syönyt myrkyllistä sientä, on tärkeää tunnistaa, mikä sieni on ollut kyseessä. Jos myrkyllistä sientä on nautittu ruoaksi, on syytä hakeutua sairaalaan hoidon tarpeen arviointiin. Myös myrkytyskeskus vastaa ympäri vuorokauden sienimyrkytyksiin liittyvissä kysymyksissä.

MyrkkysienetYleisiä suomalaisia myrkkysieniä ovat valkokärpässieni, suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Kuvat: ShutterstockShutterstock

Suomessa tavallisia myrkkysieniä ovat muun muassa valkokärpässieni, suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni  sekä myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä ja valmistettuna syötävä. 

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Tuoreimmat aiheesta

Sienet