Google on kehittänyt tekoälymallin, jonka avulla pyritään mahdollistamaan kommunikointi delfiinien kanssa.
Laajan tekoälyä hyödyntävän DolphinGemma -kielimallin on tarkoitus tulla käyttöön lähikuukausien aikana, uutisoi Popular Science -tiedesivusto.
Tutkijat testaavat DolphinGemma ja CHAT-järjestelmän (Cetacean Hearing Augmentation Telemetry) avulla, kykenevätkö he kääntämään ja jäljittelemään delfiinien monimutkaisia ääntelyjä. Onnistuessaan kokeilu voisi olla melkoinen läpimurto.
Lue myös: Tutkijat huomasivat miekkavalaiden käyttävän lohia hattuina – erikoinen muotiilmiö havaittiin jo 80-luvulla
Delfiinit ovat maapallon älykkäimpiä ja kommunikointikyvykkäimpiä eläimiä.
Delfiinien sosiaalinen vuorovaikutus on niin monimutkaista, että Wild Dolphin Project -hankkeen (WDP) tutkijat ovat käyttäneet viimeiset neljäkymmentä vuotta niiden tulkitsemiseen.
WDP on kerännyt vuosikymmenten ajan vedenalaista ääni- ja videomateriaalia, jolla on dokumentoitu yhden delfiiniyhteisön kommunikointia Bahamalla.
Tutkijat ovat onnistuneet tulkitsemaan muun muassa seurusteluun, riitelyyn ja yksilöiden nimiin liittyvää ääntelyä. WDP tekee yhteistyötä Googlen ja Georgia Institute of Technology -yliopiston kanssa, jotta voitaisiin selvittää, onnistuisiko keskustelu delfiinien kanssa tekoälyn kielimallia hyödyntämällä.
Lue myös: Perusta löytyi valtava delfiinin kallon fossiili: Olemme löytäneet jättiläisen
DolphinGemma käyttää noin 400 miljoonaa parametriä toimiakseen käytännössä samalla tavalla kuin vaikkapa ChatGPT:n kielimallit. Mutta nyt kyse on delfiinien kielimallista.
Popular Science huomauttaa artikkelissaan, että lajienvälisen kommunikaatiokuilun ylittämiseen on edelleen pitkä matka, mutta nyt asiassa saatetaan ottaa yksi askel eteenpäin.