Astra Zeneca vetää koronarokotteensa myynnistä

Lääkeyhtiö Astra Zeneca vetää koronarokotteensa Vaxzevrian maailmanlaajuisesti pois myynnistä. 

Yhtiön mukaan päätöksen takana olivat kaupalliset syyt rokotteen kysynnän laskun jälkeen. Yhtiö myös huomautti, että markkinoilla on nykyään paljon tarjontaa koronarokotteista.

Astra Zeneca kehitti rokotteensa nopeasti koronaviruspandemian aikana. Maailmalla alettiin kuitenkin suosia erityisesti Yhdysvaltain lääkejätti Pfizerin ja saksalaisen Biontechin valmistamia mrna-rokotteita sen jälkeen, kun epäilyt Astra Zenecan rokotteen aiheuttamista harvinaisista veritulppaongelmista tulivat tietoon.

Raastuvassa Britanniassa

Brittilehti Telegraphin mukaan Astra Zenecan rokote on viime kuukausina ollut tiukan tarkastelun alaisena. Harvinaisena sivuvaikutuksena rokotteen epäillään aiheuttavan veritulppia ja alhaista verihiutaleiden määrää.

Lehden mukaan lääkeyhtiö myönsi oikeuden asiakirjoissa helmikuussa, että rokote voi "hyvin harvoissa tapauksissa" aiheuttaa näitä sivuvaikutuksia.

Britanniassa yli 50 sivuvaikutusten väitettyä uhria ja heidän sukulaistaan on haastanut yhtiön tapauksessa oikeuteen.

Yhtiö on kuitenkin kiistänyt, että rokotteen veto pois markkinoilta liittyisi oikeustapaukseen tai sen myöntämiseen, että rokote voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Yhtiön mukaan ajoitus on puhdas sattuma.

Suomessa käytössä alle vuoden

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keskeytti maaliskuussa 2021 Astra Zenecan koronarokotteen käytön väliaikaisesti, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle oli ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää rokotteen saamisen jälkeen.

Rokotuksia jatkettiin Astra Zenecan rokotteella myöhemmin maaliskuussa, mutta sitä ei annettu alle 65-vuotiaille rokotteen haittavaikutusepäilyjen vuoksi.

Tuolloin THL kertoi, että muun muassa Suomessa alle 65-vuotiailla oli ilmoitettu rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän esimerkiksi hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia. 65 vuotta täyttäneillä rokotetuilla vastaavia oireita ei ollut tullut esiin.

Vaxzevria-koronarokotteen käyttö loppui Suomessa marraskuussa 2021.

Apulaisoikeusasiamieheltä moitteet

Astra Zenecan koronarokotteen käytön rajaamisesta 65–69-vuotiaille tehtiin eduskunnan oikeusasiamiehelle useita kymmeniä kanteluita.

Heinäkuussa 2021 apulaisoikeusasiamies katsoi ratkaisussaan THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön toimineen keväällä lainvastaisesti, kun 65–69-vuotiaita rokotettiin Astra Zenecan rokotteella. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan 65–69-vuotiaita käytännössä pakotettiin monissa kunnissa ottamaan Astra Zenecan koronavirusrokote, sillä he eivät voineet muiden ikäryhmien tavoin saada muita käytössä olevia koronarokotteita.

Tilanteeseen johti apulaisoikeusasiamiehen mukaan THL:n julkaisema harhaanjohtava ja puutteellinen tiedote, jota monet kunnat noudattivat ikään kuin se olisi ollut velvoittava päätös tai määräys.

Apulaisoikeusasiamies katsoi, että THL:n tiedotteiden ja ammattilaisille suunnattujen ohjeiden seurauksena 65–69-vuotiaita syrjittiin heidän ikänsä vuoksi. Lisäksi hän katsoi, että THL:n menettely loukkasi kyseiseen ikäryhmään kuuluvien rokotettavien itsemääräämisoikeutta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 18.10.

Juttuun päivitetty apulaisoikeusasiamiestä koskeva osuus 18.26.

Viime vuonna kerrottiin, että koronarokotteista jäi käyttämättä lähes 7 miljoonaa eli noin kolmasosa.

Lue myös:

    Uusimmat