Jos Astra Zenecan koronarokotetta ei voida antaa alle 65-vuotiaille, Suomella saattaa olla jossain vaiheessa ylitarjontaa rokotteesta.
Tällä hetkellä Suomi ei rokota alle 65-vuotiaita Astra Zenecan koronavirusrokotteella harvinaisen aivolaskimotukosepäilyn vuoksi. Kyseistä haittaa ei ole havaittu ikääntyneillä, joten toistaiseksi vain heidän rokottamistaan on päätetty jatkaa.
Suomi on kuitenkin tilannut yli 3,7 miljoonaa annosta kyseistä rokotetta, joten jos rokotuksia ei jatketa, jossain vaiheessa meillä saattaisi olla enemmän rokotetta kuin rokotettavia.
– Kyllä niin voi käydä, että rokotteesta on ylitarjontaa. Mutta toivotaan, että rokotteen käyttö jälleen laajenee. Jos meille tulee ylitarjontaa rokotteesta, aina on tietysti mahdollista antaa sitä muihin maihin, johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kommentoi MTV:lle.
Astra Zenecan rokotteiden käytön tilanne voi hyvinkin vielä muuttua uudemman kerran.
Viikko sitten STM:n ja THL:n viikkokatsauksessa ylilääkäri Taneli Puumalainen arvioi, että selvitys rokotteen käytön jatkamisesta alle 65-vuotiailla valmistuisi aikaisintaan pääsiäisen jälkeen.
Ikäryhmien rokotukset edenneet
Tällä hetkellä miltei 90 prosenttia yli 80-vuotiaista suomalaisista on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. 75–79-vuotiaiden osalta luku lähentelee 70 prosenttia, ja 70–74-vuotiaistakin jo 30 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.
Noin 900 000 suomalaista on saanut ainakin yhden rokoteannoksen.
Vaikka Astra Zenecan rokotetta ei voitaisi käyttää koko väestöön, muitakin vaihtoehtoja on ja rokotteita on tilattu osana EU:n yhteishankintaa runsaasti.
Suomi on tilannut yhteensä seitsemää eri rokotetta. BioNtech-Pfizerin koronarokotetta on tilattu kaikkiaan 6,2 miljoonaa ja Modernaa 2 miljoonaa annosta. Viimeisimpänä ehdollisen myyntiluvan sai Johnson&Johnsonin koronarokote, jota Suomi on tilannut 2,4 miljoonaa annosta.
Muut mahdolliset rokotteet ovat vielä tehotutkimus- tai tutkimusvaiheessa.
Veritulppaepäilyjä ja keskeytyksiä
Maaliskuu on ollut Astra Zenecan koronarokotteelle varsin turbulenttinen. Ensin rokotetta ei suositeltu yli 70-vuotiaille tutkimuksen puutteen takia. Maaliskuun alussa suositus muuttui, kun Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä kertoi Englannista ja Skotlannista saaduista tutkimustuloksista.
Sitten ympäri Euroopan alkoi tulla uutisia veritulppatapauksista, joiden epäiltiin kytkeytyneen Astra Zenecan koronarokotteeseen. Usea maa päätti keskeyttää rokotukset ja arvioida tilannetta uudelleen. Tuolloin Suomi päätti EMA:n suosituksen mukaisesti vielä jatkaa rokotteiden antoa.
Lue myös: Veritulppien ja koronarokotteen väliltä ei ole löytynyt syy-yhteyttä – Euroopan lääkeviraston asiantuntijat jatkavat silti Astra Zenecan rokotteen tutkimista
18. maaliskuuta Euroopan lääkeviranomainen arvioi, että Astra Zenecan käyttöä voitiin turvallisesti jatkaa, mutta veritulppatapauksia ei voitu sulkea täysin pois. Tuolloin viranomainen korosti, että rokotteen hyödyt ovat harvinaista haittavaikutusta suuremmat.
19. maaliskuuta tilanne muuttui jälleen, kun THL ilmoitti keskeyttävänsä rokotteen käytön varotoimenpiteenä. Syynä oli kaksi Fimealle ilmoitettua, harvinaislaatuista aivolaskimotukostapausta, jotka olivat ilmenneet 4-10 päivää koronarokotteen saamisen jälkeen. Viikkoa myöhemmin rokotuksia jatkettiin yli 65-vuotiailla, joilla riskiä ei ole todettu.