Pälkäneellä sijaitsevan vajoavan rivitalon omistajat ovat saaneet kahden vuoden lisäajan talon purkamiselle. Kunnan rakennus- ja ympäristöjaosto päätti tiistain kokouksessaan myöntää taloyhtiölle sen pyytämän lisäajan, vaikka rakennustarkastaja oli esittänyt päinvastaista.
Rakennustarkastaja Arttu Jokisen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että purkuasia on jäissä kahden vuoden ajan, minkä jälkeen tilannetta katsotaan uudelleen. Jokinen muistuttaa, ettei talosta ole missään vaiheessa tehty varsinaista purkupäätöstä. vaan asia on ollut vasta valmistelussa.
MTV Uutiset kertoi tiistaina, että käyttökiellossa olevan rivitalon osakkaat saattavat joutua maksamaan kymmeniä tuhansia euroja purkukustannuksia. Takojanpolku 13:ssa sijaitseva neljän huoneisto rivitaloyhtiö on rakennettu vanhan soramontun päälle vuonna 1988.
Lue myös: Rivitalo vajosi ja eläkeläiset menettivät kotinsa – nyt pahasti velkaantuneet asukkaat saattavat joutua maksamaan myös valtavat purkukustannukset
Taloyhtiö on tuloksetta vaatinut kuntaa vastuuseen, sillä asukkaiden mielestä talon vajoaminen johtuu kunnan kaavoittamasta rakennuskelvottomasta tontista. Monttu on täytetty kunnan toimesta rakennus-ja teollisuusjätteillä.
Jo puolen miljoonan hintalappu
Talossa asuneille iäkkäille ihmisille purkukustannukset olisivat katastrofi. Osakkaat joutuvat käyttökiellosta huolimatta maksamaan yhtiövastiketta ja myös taloyhtiön vuosien varrella ottama velka rasittaa omistajia. Velkaa on syntynyt muun muassa korjausyrityksistä, joilla vajoamista on yritetty pysäyttää.
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Veikko Tiaisen mukaan jatkoaika otettiin tyytyväisenä vastaan. Osakkaat aikovat seuraavaksi puskea asiaa käräjäoikeuteen niin nopeasti kuin mahdollista. Tiaisen mukaan talon korjausvelka ja asianajokustannukset ovat nousseet jo yli puoleen miljoonaan euroon.
Tiaisen mukaan taloyhtiön kanta on, että kunta on vastuussa hiekkakuoppaan aikoinaan haudatuista jätteistä. Tiaisen mukaan kunta on puolestaan pitänyt asiaa vanhentuneena.
Kunta sai tontin vaihtokaupalla rakennusliikkeeltä, joka on nyt jo konkurssissa eli sieltä ei korvauksia voi hakea.
– Olen jutellut oikeusoppineiden kanssa paljon siitä, että jätteet ovat kunnan maan alle piilottamia eikä heidän vastuunsa pakene, jos jäte aiheuttaa naapureille tai muille omaisuusvahinkoja. Tässä tapauksessa se on särkenyt kokonaisen rivitalon.
Tiainen muistuttaa, että talon osakkaat yrittivät ensin korjata taloaan tuloksetta, ennen kuin he olivat yhteydessä kuntaan. Tieto talon alla aikoinaan sijainneesta kaatopaikasta oli selvinnyt Tiaiselle ohi kulkeneen iäkkään ihmisen kerrottua asiasta. Tiainen itse tuli mukaan tapaukseen vuonna 2012. Hänen avovaimonsa oli ostanut talosta osakkeen jo useita vuosia aiemmin.
– Totesin, että tässä on nyt jotain aivan ihmeellistä, sillä olen ollut rakennusasioiden kanssa tekemisissä vuosikymmeniä. Totesin, että ei hiekkakankaalla oleva talo voi painua 25 senttiä, jos tilanne on normaali ja perustukset on tehty kuten pitää.
Näytön hankkiminen tapauksessa on ollut työlästä, sillä useiden metrien syvyydessä makaavaa jätettä ei saada pintaan kuin tietynlaista putkikairaa käyttämällä.