Asumistuen enimmäismäärä laskemassa kuudessa kaupungissa – kiistelty esitys lausunnoille

Leikkausten on tarkoitus astua voimaan vuodenvaihteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen yleisen asumistuen ja eläkeläisten asumistuen tiukennuksista. 

Ehdotuksiin sisältyy muun muassa varallisuusrajoja, joiden perusteella tukia voidaan leikata.

Varallisuusraja olisi yhden aikuisen kotitaloudessa 10 000 euroa ja kahdella tai useammalla aikuisella 20 000 euroa. Ruokakunnan tuen määrään vaikuttaviin tuloihin lisättäisiin 20 prosenttia rajan ylittävästä nettovarallisuuden määrästä.

Yleinen asumistuki leikattaisiin pois kokonaan, jos ruokakunnan yhteenlaskettu nettovarallisuus on vähintään 50 000 euroa. Varallisuuteen ei laskettaisi mukaan tuottamatonta omaisuutta, kuten esimerkiksi omassa käytössä olevaa kesämökkiä.

Samankaltaisia varallisuusrajoja koskevia tiukennuksia tulisi myös eläkeläisten asumistukiin, mutta rajat jäisivät hiukan korkeammiksi.

Lisäksi Kouvola, Mikkeli, Pori, Kajaani, Lappeenranta ja Vaasa siirrettäisiin esityksen mukaan halvempaan kuntaryhmään, eli niissä maksettavan asumistuen enimmäismäärä pienenisi nykyisestä.

Asumistukeen kohdistuvat kiristykset ovat osa hallitusohjelmaa ja julkisen talouden suunnitelmaa, ja niiden lasketaan vahvistavan julkista taloutta yhteensä noin 37 miljoonalla eurolla vuodessa.

Lakien on määrä tulla voimaan vuodenvaihteessa. Lakien on määrä tulla voimaan vuodenvaihteessa. Lausuntoaikaa on annettu elokuun 7. päivään asti.

Lue myös:

    Uusimmat