Rami on odottanut vuokravakuuden palauttamista lähes viisi vuotta – "Aina hän on luvannut maksaa"

Oviketju
Rami on pyytänyt vuokravakuuden palauttamista useaan otteeseen. Kuvituskuva.All Over Press
Julkaistu 06.05.2024 05:55
Toimittajan kuva
Katariina Taleva

katariina.taleva@mtv.fi

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtajan mukaan vuokravakuuden palauttamisesta kysytään usein neuvoa. Tapauksen vuokranantaja myöntää, että takuuvuokran palauttamisessa on kulunut kohtuuttoman kauan.

Rami Niemenmaa muutti lähes viisi vuotta sitten pois vuokra-asunnostaan Kauhajoella, mutta takuuvuokraansa hän ei ole vieläkään saanut takaisin. Lupauksia takuuvuokran palauttamisesta hän on kuullut useasti entiseltä vuokranantajaltaan. 

– Poismuuttomme yhteydessä keittiön parketissa oli pientä tummumaa, josta vuokranantaja totesi, että hän hankkii siihen remonttimiehen vaihtamaan parketin. Samaa parkettia oli hänen mukaansa hänellä itsellään vielä varastossa, joten hän sanoi, että palauttaa takuuvuokran loput remonttimiehen käytyä, Niemenmaa kertoo.

Se oli syksyllä 2019. Niemenmaa odottaa edelleen takuuvuokran palautusta.

Kyseessä on 570 euron vuokratakuu, joka on pantattuna vuokravakuustilillä. Riidatonta tapauksessa on se, että parketin korjaus maksetaan vuokravakuudesta ja mahdollinen ylimääräinen osuus palautetaan vuokralaiselle.

– Olen vuokranantajaa tavoitellut useampaan otteeseen ja jopa tutun lakimiehen kanssa laatinut sovitteluehdotuksen tapauksesta. Aina hän on luvannut maksaa, mutta ei rahoja ole näkynyt.

MTV Uutiset on nähnyt tekstiviestejä Niemenmaan ja hänen entisen vuokranantajansa välillä.

Tilannetta hankaloittaa myös se, että osa takuuvuokrasta on Niemenmaan ex-avopuolison.  Niemenmaa on nyt myös muuttamassa pois paikkakunnalta kokonaan.

Niemenmaa kertoo ottaneensa yhteyttä vuokranantajaansa tekstiviestillä vähintään kerran vuodessa. Hän myös tavoitteli useaan otteeseen vuokranantajaa lakimiehen avulla.

Kesäkuussa 2023 vuokranantaja vastasi Niemenmaan kyselyyn, että juhannuksen jälkeen asia olisi hoidettu ja remontista jäävä mahdollinen ylimääräinen osa palautettaisiin hänelle.

Juhannuksen jälkeen vuokranantaja ei kuitenkaan palannut.

Niemenmaa on kysynyt asian etenemisestä, viimeksi tämän vuoden alussa, mutta ei ole saanut mitään vastausta.

– Käsittääkseni sama asunto on kuitenkin ollut vuokrattuna jollekin toiselle tämän koko viiden vuoden ajan.

Vuokranantaja myöntää kohtuuttomuuden

Yksityinen vuokranantaja myöntää puhelimessa MTV:lle, että vuokravakuuden palauttamisessa on kulunut kohtuuttoman paljon aikaa.

Hän perustelee kuitenkin rahojen palauttamatta jättämistä sillä, että hänen haluama remonttimies ei ole ollut vapaana ja asunnon nykyiset vuokralaiset eivät ole suostuneet remonttiin keittiössä. 

Nyt vuokralaiset ovat muuttamassa pois, ja vuokranantaja toteaa, että parketti korjataan kesällä ja mahdollinen ylijäämä vuokravakuudesta palautetaan. 

– Vakuus on kuitenkin ollut vuokravakuustilillä, en ole sitä voinut käyttää mihinkään, hän perustelee. 

Hän ei kuitenkaan haastattelutilanteessa muista vakuuden tarkkaa summaa. 

Näistä asioista usein erimielisyyttä

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita toteaa, että kuluttajariitalautakunnassa on todettu, että vuokravakuus pitäisi palauttaa vähintään 2 viikon sisällä vuokrasopimuksen loppumisesta. 

Jos vuokranantajalla on vakuuden pidättämisperuste, se tulisi esittää kirjallisesti vuokralaiselle.

– Korko lähtee juoksemaan, jos vakuutta on pidätetty perusteetta, Viita toteaa yleisellä tasolla vuokravakuudesta.

Vuokravakuusasiat ovat Vuokralaiset ry:n neuvontapuhelimen yleisimmin kysyttyjä asioita. Vakuuden lisäksi useasti kysytään vuokrankorotuksen oikeudellisuudesta ja toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen ensimmäisestä mahdollisesta irtisanomisajasta.

– Usein vuokravakuusasioissa on erimielisyyttä siitä, mikä on normaalia kulumisesta ja onko sen korjaaminen oikeasti vuokranantajan määrittelemän summan suuruusluokkaa, Viita kertoo.

Jos vuokravakuutta ei palauteta eikä vuokrananataja esitä selvitystä siitä, miksi vakuus on pidätetty, voi vuokralainen lähteä perimään vakuutta takaisin kuluttajariitalautakunnan tai käräjäoikeuden kautta. 

Viita toteaa, että useasti vuokralaiset lähtevät viemään asioita eteenpäin jo muutaman kuukauden odottelun jälkeen.

Lue myös:Ara-asuntojen tulorajat palaavat – näin paljon saa tienata

Asumistuen leikkaukset aiheuttaneet kysyntäpiikin vuokramarkkinoilla

Onko nyt edullisempaa ostaa oma vai asua vuokralla? Asiantuntija vastaa

Viisi suomalaista kertoo, miten Kelan etuuksien leikkaukset vaikuttavat arkeen

Tuoreimmat aiheesta

Vuokra-asuminen