Zyskowiczin vastaus opiskelijaköyhyyteen HS:ssä: Vapaaehtoisesti valittua

Kokoomuksen pitkäaikaisen kansanedustajan Ben Zyskowiczin mukaan "opiskelijaköyhyys on erillisköyhyyttä". Zyskowicz esitti mielipiteensä HS:n mielipidepalstalla

Zyskowiczin kirjoitus oli vastaus Helsingin Sanomien 21.4. julkaisemaan artikkeliin, jossa kysyttiin muun muassa, miksi opiskelijoiden toimeentulo päätettiin eriyttää muusta sosiaaliturvasta, eli onko opiskelijaköyhyys jonkinlaista erillisköyhyyttä?

Zyskowiczin mukaan on.

– Opiskelu on itse vapaaehtoisesti valittu väliaikainen elämänvaihe, joka lähtökohtaisesti parantaa asianomaisen työllistymisennustetta, palkkaennustetta ja työn mielekkyysennustetta, Zyskowicz vastaa.

– Onko näin yleensä esimerkiksi pienipalkkaisen, osatyökykyisen, työttömän tai sairaan ihmisen kohdalla? Entä eläkeläisen kohdalla? Ei. Ei todellakaan ole.

Opiskelijoiden tukeen muutoksia

Kehysriihessä hallitus kertoi tavoittelevansa 57 miljoonan euron säästöä palauttamalla opiskelijat takaisin opintotuen asumislisän piiriin. Tällä hetkellä opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea, joka on opintotuen asumislisää tuntuvampi tuki.

Suomen ylioppilaskuntien liitto kertoi olevansa "tyrmistynyt" hallituksen päätöksestä.

– Tällä päätöksellä hallitus vie yhteiskuntaa seitsemän vuotta taaksepäin. Opiskelijoiden eriyttäminen muusta sosiaaliturvasta ja muista ihmisryhmistä on erikoista, sanoi SYLin puheenjohtaja tuolloin Akseli Tiitta tiedotteessa.

– Hallitus vetää itseltään mattoa alta. Vaikka se päätti lukuisista kasvuun tähtäävistä toimista, aito kestävän kasvun resepti olisi vahva korkeakoulutukseen panostaminen. Opiskelijoilta edelleen leikkaaminen on täysin päinvastainen toimi, Tiitta katsoi.

Katso video: Näin opiskelijan asumisen tuet muuttuvat.

Kokoomus petti vaalilupauksensa

Vielä vaaleissa kokoomus vakuutti, ettei koulutuksesta leikata. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi koulutusleikkauksia Kymmenen uutisissa puhumalla "kovasta koulutuksen sisällöstä".

– Peruskouluun laitetaan lisää satsauksia, ne pidetään. Se 200 miljoonaa, mikä sinne luvattiin. Korkeakoulujen ja yliopistojen perusrahoitusta ei leikata. Me laitamme miljardin tutkimukseen ja kehitystyöhön, Orpo listasi.

– Itse koulutukseen panostetaan, mutta kyllä, opiskelijat siirretään yleisen asumistien piiristä opintotuen asumislisään, mutta ei siihen entiseen, vaan sitä korotetaan ja parannetaan, niin ettei muutos ole niin kohtuuton, Orpo jatkoi.

Lukiolaiset marssivat ulos

Suomen lukiolaisten liitto (SLL) järjestää torstaina 25. huhtikuuta ulosmarssin protestina "maksuttoman toisen asteen romuttamista vastaan". 

SLL kehottaa kaikkia lukiossa opiskelevia poistumaan opetuksesta kello 12.15 ja jättämään päivän koulutehtävät siihen.

Kehysriihen yhteydessä hallitus sanoi rajaavansa oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet sekä koulumatkatuen sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että toinen aste ei ole pian enää maksuton, vaikka yksikään maksuttoman toisen asteen piirissä oleva ikäluokka ei ole vielä edes valmistunut ylioppilaaksi, SLL katsoo.

– 18 vuoden ikäraja kohtelee opiskelijoita eriarvoisesti. Lukio voi venyä esimerkiksi oppimisvaikeuksien, mielenterveysongelmien tai pitkäaikaissairauksien takia, liitto perustelee.

Muutoksen on määrä astua voimaan 1. elokuuta.

Katso myös: Opiskelijoiden liittojen puheenjohtajat purskahtavat nauruun opiskelijoiden toimeentulon järjettömyydestä.

Lue myös:

    Uusimmat