Asunnoton saattaa yöpyä pressun alla metsässä 30 asteenkin pakkasessa – etsivä sosiaalityöntekijä huolissaan: "Palvelukeskuksessa yöpyminen ei vain sovi kaikille"

7:06img
Asunnottomien yötä vietettiin lokakuussa. Katso video!
Julkaistu 25.01.2019 14:00
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Ensi viikon alkuun on ennustettu hyytäviä, pohjoisessa pahimmillaan noin 40 asteen ja etelässä noin 30 asteen pakkasia. Poikkeuksellisen kylmät kelit aiheuttavat päänvaivaa Helsingin kaupungin etsivän lähityön sosiaaliohjaajille.

Helsingissä kaupunki tarjoaa helsinkiläisille asunnottomille yöpymismahdollisuuden palvelukeskuksessa, minkä lisäksi Helsingin seurakuntayhtymä tarjoaa yösijoja pääasiassa paperittomille ja Helsingin Diakonissalaitos etenkin Itä-Euroopan romaneille.

Halukkaat asunnottomat pääsevät yöksi lämpimään. Pakkasilla etsivää lähityötä työllistävät kuitenkin asunnottomat, jotka eivät syystä tai toisesta hakeudu hätämajoituksiin.

– Huoltahan se tarkoittaa noista ihmisistä, jotka kuitenkin nukkuvat ulkona. Aina joku jää ulkopuolelle, MTV Uutisten haastattelema nimettömänä pysyvä työntekijä huokaisee.

– Palvelukeskuksessa yöpyminen ei vain sovi kaikille. Joitakin ahdistaa, että on muita ihmisiä vieressä. Joitakin ahdistavat päihtyneet ihmiset, eikä sen takia voi mennä, työntekijä kuvailee.

Itsemääräämisoikeus voi vaikeuttaa

Asunnottomat saattavat kovilla pakkasillakin yöpyä esimerkiksi rappukäytävillä tai juna- ja metroasemien lämpimissä tiloissa.

Lähityössä tunnetaan kuitenkin jopa henkilöitä, jotka saattavat nukkua pakkasellakin metsässä teltassa tai pressun alla. Ennustetussa 30 asteen pakkasessa se voi olla hengenvaarallista.

– Tämä on vaikea asia, koska siihen linkittyy Suomessa vahva itsemääräämisoikeus. Vaikka kärsisi vakavista mielenterveysongelmista, pakkohoidon kriteerit eivät välttämättä silti täyty.

"Se on niin kovaa elämää"

Sosiaaliohjaajan oman tuntuman mukaan mielenterveysongelmaiset asunnottomat aiheuttavat pakkasella jopa enemmän huolta kuin päihdeongelmaiset.

– Päihteitä käyttävät ovat useammin ihmisten ilmoilla, ja poliisit pelastavat heitä. Huolta on heistä, jotka ovat erakkoja ja hakeutuneet kauemmas, työntekijä kuvailee.

– Se on niin kovaa elämää, että aika harva heistä käyttää päihteitä. Tämä on minun oma kokemukseni.

Yön jälkeen on selvittävä päivästä

Pelkästään yöpaikan saaminen ei tarkoita asunnottomalle helppoa elämää, etenkään pakkasella.

Moni yönsä lämpimässä nukkunut asunnoton viettää päivän kylmissä ulkotiloissa.

– Se on rankka paikka. Pipo tai kaulahuivi voi olla hävinnyt, vähissäkin vaatteissa menee ihmisiä tuolla. On aina kova huoli, kun tulee pakkaset.

Tuoreimmat aiheesta

Asunnottomuus