Heini seurasi asunnottoman Sarin elämää kolme vuotta – lähettää nyt hätkähdyttävät terveiset keskiluokalle

11:05imgKatso koko haastattelu tästä. Videolla myös arkistopätkä Sarista tehdystä dokumentista.
Julkaistu 22.02.2025 06:39
Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Toimittajan kuva

Shahin Doagu

shahin.doagu@mtv.fi

Toimittaja Heini Kilpamäki kiinnostui Helsingin Rautatieasemalla asustelleen Sarin elämästä ja päätti kirjoittaa siitä kirjan. Kolmen vuoden aikana hän tutustui maailmaan, josta suomalaiset ymmärtävät liian vähän.

Viime vuoden lopulla Suomessa oli noin 3 800 asunnottomuutta kokevaa ihmistä. Erityisesti suurissa kaupungeissa asunnottomuus on tällä hetkellä kasvussa. 

Toimittaja-kirjailija Heini Kilpamäki kiinnostui ilmiöstä tutustuttuaan viisikymppiseen Sariin Helsingin Rautatieasemalla. 

– Olen työmatkan varrella häntä useasti nähnyt ja kiinnittänyt siihen huomiota, että hän on täällä usein, Kilpamäki muistelee ensikohtaamisiaan Sarin kanssa Huomenta Suomen haastattelussa. 

Kerran Kilpamäki näki Sarin lukevan paksua kirjaa ja kysyi tältä, mitä hän on lukemassa. 

– Hän alkoi avata omaa maailmaansa ja koko "steissin" porukan maailmaa.

Syntyi dokumentaarinen teos "Aseman nainen", joka kertoo Sarin elämästä ja asunnottomuudesta. 

Lue myös: Metrossa nuokkunut kuoli, kun kukaan ei auttanut – asuntonsa monta kertaa menettänyt Riikka hymyilee nykyään tuntemattomillekin

Naisena steissillä

Helsingin Rautatieasema on avoinna 21 tuntia vuorokaudesta. Aamuyöstä kolmen tunnin ajaksi Sarin on löydettävä muu paikka oleskelulle. 

Yöpymispaikka saattaa välillä olla ystävän luona, toisinaan toimeentulotuen avulla Sari pääsee myös hotelliin tai laivalle. 

Asunnottomuus on vain harvoin ihmisen oma valinta. Näin ei ole myöskään Sarin tapauksessa. Kilpamäki kertoo oppineensa paljon siitä, mitkä tekijät voivat ajaa ihmisen asunnottomaksi. 

– Nyt kun olen ollut kolmisen vuotta kurkistamassa maailmaan, joka on minulle itselleni keskiluokkaisena hyvin vieras, olen saanut oppia, että asunnottomuus on todella laaja ilmiö.

Kilpamäki toteaa, että asunnottomuus voi johtua hyvin monesta eri asiasta. Taustalla voivat olla esimerkiksi terveydelliset syyt tai traumaattiset kokemukset muista ihmisistä. 

– Voi olla kyseessä ihmisen luottamus yhteiskuntaan ylipäätään – se on voinut mennä rikki jossakin vaiheessa, eikä silloin haluta ottaa apua vastaan sellaisilta tahoilta.

Suurin osa asunnottomista on miehiä. Kilpamäki huomauttaa, että naisena todellisuus kadulla on vielä huomattavasti karumpaa. Naiset ovat miehiä alttiimpia väkivallalle ja hyväksikäytölle. 

Lue myös: Esan, 32, koko omaisuus kulkee aina mukana – tällaista on hänen elämänsä

"Jokainen metrin päässä hätämajoituksesta"

Kilpamäki kertoo keskustelleensa useiden eri asiantuntijoiden kanssa asunnottomuudesta kirjaa tehdessään. Tällä hetkellä selkeä ilmiö on nuorten lisääntynyt asunnottomuus.

Hän sanoo, että viimeaikaiset tukileikkaukset ovat ajaneet matalapalkkaisissa töissä olevia ihmisiä tilanteeseen, jossa vuokraa ei pysty enää maksamaan. 

Myös Sari on aiemmin ollut palkkatyössä. Kilpamäen mielestä ihmiset yhteiskunnassa elävät enemmän reunalla kuin ehkä uskovatkaan. 

– Jos nyt tätä ohjelmaa katsova kokee, että kuuluu keskiluokkaan ja elämä on kovin turvattua, niin haluan siteerata erästä asunnottomuustyöntekijää, joka sanoi, että jokainen on metrin päässä hätämajoituksesta.

Kilpamäki toteaa, että asunnottomaksi voi ajautua paremmastakin tuloluokasta. 

– Hän sanoi, ettei ole tavatonta, että jollain on ollut hyvällä alueella omakotitalo, kaksi autoa ja uima-allas, niin elämän vastoinkäymiset voivat heittää. 

Suomalaisten suhtautumisessa asunnottomuutta kohtaan on Kilpamäen mukaan avartamisen varaa. 

– Näkisin, että suhtautuminen on aika stigmaattista tällä hetkellä. Se johtuu siitä, että suomalaisilla ei välttämättä ole realistista kuvaa siitä, mitä se asunnottomuus on.

Lue myös: Ministeri myöntää: Politiikka lisännyt asunnottomien määrää

Miika on vapaaehtoisesti asunnoton: "Oletetaan, ettei minulla ole yhtään rahaa"

Tuoreimmat aiheesta

Asunnottomuus