Asuntolainojen korot kovassa nousussa – suomalaiset selviytyvät maksuistaan toistaiseksi, tässä keskeisimmät syyt

2:00imgKatso video: Tällaisia ongelmia korkojen nousu tuo asuntovelallisille – vielä ei maksuvaikeuksien määrä ole kasvanut.
Julkaistu 26.04.2023 19:10
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Korkojen nousu ei näy ainakaan vielä ongelmina asuntovelallisten parissa. Suurimmista pankeista kerrotaan MTV Uutisille, etteivät maksuvaikeudet tai edes lyhennysvapaiden kysyntä ole kasvussa. Sen sijaan uusien asuntolainahakemusten määrän odotetaan kääntyvän kasvuun laskukauden jälkeen.

Nollakorkojen aika alkaa olla asuntovelallisille viimeistään nyt ohi, sillä moniin asuntolainoihin vaikuttava 12 kuukauden euribor-korko on kivunnut noin vuoden ylöspäin ja hätyyttelee jo neljän prosentin rajaa.

12 kk euriborAOP

Suomalaiset pystyvät kuitenkin lainakuluistaan suoriutumaan, ainakin toistaiseksi.

Edes pankkien tarjoamat mahdollisuudet lyhennysvapaisiin eivät ole kasvussa.

– Meille tulee vähemmän lyhennysvapaahakemuksia kuin vaikkapa vuosi sitten. Toki olemme käyneet paljon asiakkaiden kanssa keskusteluja, mitä koronnousu tarkoittaa heille. Asiakkaista osa on lyhennysvapaata ennemmin esimerkiksi pienentänyt lainan kuukausierää tässä kohtaa, kertoo henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Satu Nurmi OP Ryhmästä.

Nordea kertoo niin ikään lyhennysvapaiden kysynnän olevan maltillista.

– Suomalaiset hoitavat lainakulunsa myös tässä ajassa. Lapsiperheet jotka asuvat kehyskunnissa kysyvät ehkä eniten lyhennysvapaita. Heitä kohtaavat monet muutkin kustannuspaineet. On ymmärrettävää, että heille tämä on ajankohtaisempaa kuin monille muille asiakkaille, sanoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.

Maksuvaikeuksia ei ole havaittu paljon

Myöskään lainojen maksuvaikeuksia ei ole pankkien mukaan aiempaa enempää.

Syynä ovat muun muassa hyvä työllisyystilanne, monille kotitalouksille kertyneet säästöt sekä se, että noin kolmannes asuntolainoista on korkosuojattu.

Korkosuojauksella asuntovelallinen on voinut hankkia kiinteän koron, jota suuremmaksi korko ei nouse, vaikka euribor kohoaisi.

Ainakin suurimmat pankit tekevät lisäksi stressitestin lainojen hakijoille kuuden prosentin korolla, jotta varmistuu, että hakijat pystyvät lainoistaan suoriutumaan.

– Valtaosa asiakkaista pärjää tällä korkotasolla. Hakijoita on kuitenkin stressitestattu kuuden prosentin korolla ja 25 vuoden laina-ajalla. Sillä tavalla on pidetty kokonaisuudesta huolta luottoa myönnettäessä, Nurmi sanoo.

Uusia lainahakemuksia ehkä enemmän

Pankeissa odotetaan seuraavaksi uusien lainahakemusten määrän piristymistä. Asuntomarkkina on ollut viime aikoina vaikeuksissa ja asuntojen arvo on ollut laskussa. Nousevat korot eivät ole asuntokaupoille houkutustekijä.

Nollakorkojakson jälkeen markkinoiden uskotaan kuitenkin sopeutuvan myös siihen, että lainarahalla on taas hintaa.

– Uusia lainahakemuksia tulee yhä vähemmän kuin vuosi sitten. Mutta vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana hakemuksia on tullut melkein 20 prosenttia enemmän kuin viime vuoden lopussa. Ehkä pientä piristymistä on, Nurmi toteaa.

– Alkuvuosi on ollut rauhallinen. Markkinoilta kuuluu kuitenkin, että pikkuhiljaa alkaisi elpyminen, Pajula sanoo uusista lainahakemuksista.

Korkotaso ei näillä näkymin käänny nopeasti jyrkkään laskuun, joten niin vanhojen kuin uusien asuntovelallisten kasvavat lainamenot ovat muusta kulutuksesta tai säästämisestä pois.

Tuoreimmat aiheesta

Talous