Yksi Porin Asuntomessujen nähtävyyksistä on 3D-tulostettu silta, joka rakennetaan puukomposiitista.
Kokonaisten kerrostalojen 3D-tulostaminen kuulostaa lähinnä science fictionilta, vaikka muun muassa Kiinaan nousi viisikerroksinen 3D-tulostettu kerrostalo jo vuonna 2015. Toistaiseksi 3D-tekniikan laajamittainen hyödyntäminen rakennusalalla on kuitenkin vielä testausasteella. Yksi testauksen ja kehittämisen tulos on nähtävillä myös ensi kesän Asuntomessuilla, jonne nousee suomalaisena yhteistyönä tehty 3D-tulostettu silta.
– Haluamme tuoda esille innovaatioita ja edelläkävijöitä, ja näyttää myös mitä tuotteilla voi käytännössä tehdä. Messuilla 3D-siltaa pitkin voi kävellä pop up -puistoon, kertoo Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.
3D-tulostettu silta Asuntomessuilla Porissa
- rakennetaan puukomposiitista, jossa 70 prosenttia on muovia ja 30 prosenttia puupohjaista materiaalia.
- Lehden muotoa jäljittelevä silta on pituudeltaan kaksi metriä, korkeus on vajaan metrin.
- Silta-projektissa ovat olleet mukana muun muassa UPM Biocomposites, 3DStep Oy, Suunnittelukide Oy, Simons Element Oy, Tampereen Ammattikorkeakoulu, ROP-Taiteilijaryhmä ja Business Finland.
Tässä jutussa hän vastaa kymmeneen kysymykseen 3D-tulostuksesta.
1. Uskaltaako 3D-tulostetulla sillalla kävellä?
– Tämä oli meilläkin ensimmäinen kysymys, kun tutustuimme projektiin. Lähtökohta on se, että se ei ole silta, jos ei siitä uskalla mennä yli.
2. Voiko tulostin mokata ja tulostaa vaikkapa sillan, jossa on reikä?
– Tulostusohjelmat ovat niin kehittyneitä, että virheitä ei voi tulla. Tulostusolosuhteet ovat laboratoriotasoa, esimerkiksi kosteus on säädetty optimaaliseksi, joten virheiden mahdollisuuksia ei käytännössä ole.
Vuoden 2018 Asuntomessut Porissa
- 6.7.-5.8.2018.
- Teemana on asuminen läpi ihmiselämän.
- Lisää tietoa Asuntomessujen sivuilta
3. Tuleeko silta tulostimesta ulos palasina vai kokonaisena?
– Kokonaisena.
4. Tulostaminen-sana yhdistyy vahvasti nimenomaan paperin tulostamiseen. Voisiko 3D-tulostusta kuvailla myös esimerkiksi sanalla kopiointi?
– Ei voi. Kaiken perustana on suunnittelu, ei kopiointi. Täsmällisesti ilmaistuna 3D-tulostin rakentaa sillan suunnitelman mukaisesti.
5. Tavallisessa printterissä käy helposti vahinkoja, tulee esimerkiksi tulostettua vahingossa sata sivua, kun piti tulostaa vain yksi. Voiko 3D-tulostin tulostaa inhimillisen sähläyksen tuloksena vahingossa viisi siltaa?
– Ei voi. Tämän sillan tulostamiseen menee yhteensä 600 tuntia, eli se ei tapahdu yhtäkkiä. Se on tarkkaa hommaa, eikä vertaus paperitulokseen oikein toimi.
6. Milloin voin tulostaa omaan kotiini huonekalun, esimerkiksi sängyn?
– Teknologia tähän on jo valmis, mutta kalusteteollisuus ei vielä tarjoa tämänkaltaista palvelua kuluttajille tarjolla. On vaikea arvioida milloin kalusteiden 3D-tulostus tulisi mahdolliseksi kuluttajille, mutta ehkä noin kymmenen vuoden päästä voisi olla mahdollista.
7. Jos 3D-tulostimella tekee talon, tulevatko ikkunat ja ovet samasta tuutista?
– Esimerkiksi Kiinassa on jo tulostettu rakennus 3D-tekniikalla. En tiedä heidän toteutuksestaan tarkemmin, mutta käsitykseni mukaan ovet ja ikkunat täytyy tuoda rakennukseen erikseen.
8. Miten puukomposiitista tehty silta kestää Suomen talven?
– Kyllä se kestää. Onhan Suomessa terassilaudoissakin puukomposiittia, ja ne ovat ulkona kesät talvet.
9. Pienen sillan tulostamiseen menee 600 tuntia. Onko tulostamisessa mitään järkeä, eikö olisi helpompi vain rakentaa sillat perinteisellä tavalla?
– Tulevaisuuden hankkeet ovat usein sellaisia, että ne tuntuvat hulluilta silloin, kun niitä tehdään. Tämä silta-hanke on saanut rahoitusta muun muassa Tekesiltä, eli kyllä siinä nähdään tulevaisuuden mahdollisuus.
10. Mikä 3D-tulostetussa sillassa on niin mainiota, että Asuntomessut halusi sen Poriin yhdeksi nähtävyydeksi?
– Haluamme tuoda esille innovaatioita ja edelläkävijöitä, ja näyttää myös mitä tuotteilla voi käytännössä tehdä. Tämä silta esimerkiksi sopisi puistoihin kuin nenä päähän.