Asuntomessut avaavat porttinsa Tuusulan Nummenharjussa kaikelle väelle lauantaina 14. heinäkuuta, joten Asuntomessujen historiassa on tavallaan yksi ympyrä sulkeutunut. Kolme vuosikymmentä sitten järjestettiin kaikkien aikojen ensimmäiset asuntomessut myös Tuusulassa Lahelan alueella. Messut päättyvät 13.8.
Nummenharju on entistä soranottoaluetta, joka nyt valjastetaan palvelemaan tämän päivän ja tulevaisuuden asumistarpeita. Erityistä huomiota alueen suunnittelussa ja rakentamisessa on kiinnitetty mm. pohjavesien suojeluun.
Nummenharju sijaitsee noin kaksi kilometriä Tuusulan keskuksesta Hyrylästä luoteeseen. Alueen pinta-ala on 32 hehtaaria ja yleisvaikutelmaltaan se on avaraa nummimaista maisemaa. Alueella on 124 asuntoa, joista 44 on omakotitaloja ja 80 rivitaloasuntoja. Omakotitaloista 12 on yhtiömuotoisia. Rivitalot ovat hallintamuodoiltaan monipuolisia: asumisoikeus-, osaomistus- ja vuokra-asuntoja sekä vapaarahoitteisia omistusasuntoja. Mielenkiintoisimpia kohteita ovat Kädenjälki Nuorten Talo, Villa 2000, Kannustalon uusi perinnetalomalli ja massiivihirsirivitalot.
Kädenjälki
Yksi messujen omakotitaloista on Rakennusteollisuuden Keskusliiton ja Rakennusliiton yhteinen, Järvenpään ammattioppilaitoksen nuorten opiskelijoiden oppilastyönä tehtävä Kädenjälki Nuorten Talo, joka on suunniteltu noin viisihenkiselle keskivertosuomalaisperheelle. Se on kustannuksiltaan kohtuullinen peruspuutalo, jossa on vesikiertoinen öljylämmitys ja koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Talon huoneistoala on 136 neliömetriä.
Villa 2000
Asuntomessuijen tehtävänä on asumisen jatkuva kehittäminen ja kokeilu. Tuusulassa sitä edustaa parhaiten Villa 2000. Se on Asuntomessujen itsensä rakennuttama talo, jossa ollaan etsimässä vuosituhannen alun ja rakentamiseen liittyviä uusi ratkaisuja kestävän kehityksen merkeissä.
Villa 2000:n tekninen ratkaisu perustuu rakennuksen pieneen energiankulutukseen, muuntojoustoon sekä aurinkoenergian monipuoliseen hyödyntämiseen. Sisäilman laatutasoksi on valittu laatuluokka S1, joka toteutetaan tavanomaiseen LVIS-tekniikkaan nähden kevennetyllä, pitkälle automatisoidulla kokonaisjärjestelmällä. Talotekniikka sijoitetaan lattiatason alapuolelle ja tarvittavat liittymät tuodaan määritellyille alueille lattian pintakerroksen alle. Rakennuksen valaistus ja osa kodinkoneista toimivat matalajännitesähköllä.
Rakennuksen laskennallinen lämmöntarve ilman auringosta saatavaa hyötyenergiaa on 50 kWh neliötä kohti. Kun aurinkoenergia otetaan huomioon (viherhuoneet, kattoon integroitu PV-keräin, lämpö), putoaa rakennuksen lämmöntarve 25-30 kWh:iin neliötä kohti. Rakenneratkaisujen pohjana ovat hyvä lämmöneristävyys, pitkä käyttöikä, teollinen toteuttaminen, rakennettavuus sekä uudelleenkäytön mahdollisuus. Rakenteita ja materiaaleja voidaan käyttää uudelleen komponentteina, materiaaleina, kierrätettävinä uusioraaka-aineina sekä jätteinä.
Villa 2000 on noin 200-neliöinen talo, jonka tavoitteena on muunneltavuus. Kaikki talotekniset ratkaisut ovat kellarikerroksessa, josta ne voi helposti viedä asuinkerrokseen. Muunneltavuudella tässä talossa tarkoitetaan sitä, että ikkunoita voidaan siirtää ja laajentaa, keittiötä voidaan siirtää ja rakentaa vaikkapa useampaan paikkaankin. Talossa on muitakin siirrettäviä tiloja. Yhtä lailla voidaan seiniä rakentaa periaatteessa minne tahansa, koska kaikki johdot ja putkistot ovat kellarissa. Samalla taloon voidaan tällä pohjaratkaisulla sijoittaa yksi tai jopa 3 erillistä asuntoa, niin että talossä voi asua tarvittaessa jopa kolme perhettä.
Perinnetaloja Kannukselta
Perinnetalojen suosio lähti kasvamaan 90-luvun alussa lama-aikana. Kannustalo Oy:n toimitusjohtaja Mika Uusimäki arvelee, että suosioon vaikutti juuri lama: kotiin liittyvät perinteiset arvot korostuivat. Samanaikaisesti alettiin arvostaa muitakin kestäviä arvoja. Haluttiin taloja, jotka eivät ole muotioikkuja.
"Meiltä esim. kysyttiin paljon, minkä takia ei enää osata rakentaa niinkuin aikaisemmin. On osaaminen, taito ja koneet, mutta silti perinteinen kädenjälki ei näy taloissa niinkuin aikaisemmin. Siltä pohjalta me lähdimme kehittäämään perinnetalomallistoa ja näköjään osuttiin johonkin tarpeeseen, koska suosio on ollut kova", Uusimäki sanoo.
Kannustalon suunnittelutiimi on kiertänyt vanhoja asuntoalueita ja hakenut ideoita taloja varten. Pietarsaaren Ainolaa varten oli esikuvina merenrantahuviloita, Raision Onnelaan haettiin esikuvia Ruissalon vanhoista pitsihuviloista. Tuusulan Rauhalaan ovat esikuvina vanhat kartanot. Satakunnasta löytyi muutama kartanomalli, jotka viehättivät suunnittelijoita hiljaisella arvokkuudella.
Kannustalon suunnittelussa keskeistä on, että talot ovat aidosti vanhan näköisiä ja että mittasuhteet ovat oikeat. Aina ensin piirretään julkisivut ja sen jälkeen kun ne ovat valmiit tehdään pohjaratkaisu taloon.
Rivitaloja massiivihirrestä
Tuusulan asuntomessualueelle rakennettavissa hirsirivitaloissa on yhteensä 6 asuntoa, joiden koot vaihtelevat 61 neliöstä 117 neliöön. Talojen ulkoseinät ovat massiivisesta lamellihirrestä (182 mm x 260 mm). Ulkonurkat on koteloitu, pinta kuultokäsitelty. Asuntojen sisäseinäpinnat ovat pääosin hirsipaneelia. Myös katot on paneloitu. Lattiat ovat lautaparkettia ja keraamista laattaa.