Asuntomurtoja on tänä kesänä ollut huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Ainakin Helsingissä tilannetta selittää kansainvälisten rikollisten määrän kasvu. Tänä vuonna rikollisliigoja on ollut Suomessa tavallista enemmän.
Video: Asuntomurrot ovat lisääntyneet. Millaisiin koteihin murtaudutaan? Miten murtoja voisi itse kukin parhaiten estää?
– Helsingin poliisilaitoksen alueella on jo tänä vuonna otettu kiinni kuusi erillistä ryhmää. Normaalisti ryhmiä on 3-4 vuodessa, rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista kertoo.
Rikolliset tulevat tyypillisimmin Itä-Euroopasta, mutta myös EU-alueen ulkopuolelta.
Mitä kodeista sitten varastetaan?
– Sellaista, mitä kotoa on helppo kantaa pois, esimerkiksi elektroniikkaa, rahaa ja koruja sekä pihoilta polkupyöriä, LähiTapiolan turvallisuuden palvelujen johtaja Anu Koskenvuo kuvaa.
Tilanne huomattu myös vakuutusyhtiöissä
Asuntomurtojen lisääntyminen on huomattu myös vakuutusyhtiöissä. Koskenvuon mielestä ihmisten on mahdollista kuitenkin vähentää murron riskiä omalla kohdallaan varsin pienillä konsteilla.
– Jos on pitkään poissa kotoa, kannattaa yrittää pitää kotia tai pihaa asutun näköisenä. Naapuri voisi esimerkiksi tyhjentää postia ja pitää taloa silmällä. Ovia on mahdollisuus vahvistaa ja lukot kannattaa huolehtia kunnollisiksi, Koskenvuo listaa.
Rikosylikomisario Kari Niinimäki sanoo, että Helsingissä esimerkiksi murtaudutaan yhä useammin kerrostaloihin.
– Kerrostaloasuntoon on varsin helppoa murtautua ja oikeastaan ainoa haaste murtomiehille on siinä, että asunto olisi tyhjillään.