Asuntomurtojen määrä on kasvanut viime vuoteen verrattuna. Poliisi sai tutkittavakseen tammi–toukokuun aikana 771 asuttuun asuntoon kohdistunutta törkeää varkautta tai niiden yritystä. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 657.
– Asuntomurtoja tapahtuu koko maassa, mutta lukumääräisesti eniten pääkaupunkiseudulla. Asuntomurrot koko maassa ovat viime vuoteen verrattuna kasvaneet runsas 17 prosenttia, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.
Ulkomaalaisten rikollisten osuus kasvaa
Ahon mukaan kasvuun on eri syitä, mutta erityisesti määrää ovat lisänneet ulkomaalaiset rikolliset.
Vuoden 2017 alusta lähtien kiinnijääneiden ulkomaalaisten tekijöiden osuus on noussut kuusi prosenttia eli heidän osuutensa kaikista asuntomurroista oli lähes 43 prosenttia.
– Suomalaisia kiinnijääneitä on koko valtakunnan tasolla toki vielä enemmän, mutta pääkaupunkiseudulla ja etenkin Helsingin sekä Länsi-Uudenmaan alueella kahdeksan kymmenestä asuntomurtoihin liittyvistä rikoksesta epäillystä on tullut tai lähtöisin ulkomailta, Aho kertoo.
Rajat ylittävä liikkuva rikollisuus onkin Ahon mukaan poliisille haaste.
– Suomeen tullaan rikoksentekotarkoituksessa ja etenkin omaisuusrikoksia tehdään nopeasti suuria määriä ja tekojen jälkeen maasta poistutaan eri reittejä ja eri kulkuvälineillä.
Tilanne synkkä myös muualla
Vaikka Suomen asuntomurtotilanne huolestuttaa, tilanne on varsin synkkä myös monissa naapurimaissamme.
Kun vuonna 2017 Suomessa tapahtui 1 800 asuntomurtoa, vastaavana aikana Norjassa poliisi kirjasi noin 4 300 asuntoihin liittyvää rikosilmoitusta, Ruotsissa 22 000 ja Tanskassa lähes 30 000.
– Tärkeää onkin eri tahojen kanssa yhdessä tehdä työtä sen eteen, että meillä rikoksia torjutaan ja selvitetään tehokkaasti. Kun tämä viesti saadaan rikollisten tietoon, Suomea ei pidetä sellaisena maana, johon kannattaa tulla rikoksia tekemään. Täällähän voi joutua kiinni ja vastuuseen teoistaan, Aho sanoo.
Suojaa kotisi varkaiden varalta
Aho korostaa, että tehokkainta asuntomurtojen estämistä on asuntojen kunnollinen suojaus.
– Tärkeitä asioita ovat naapuriapu, lukkojen toimivuus, hämärän ja pimeän aikana valaistus, hälytysjärjestelmät, kamerat ja niistä varottavat kyltit.
Tärkeää on myös soittaa hätänumeroon 112 sellaisissa akuuteissa tilanteissa, jos huomaa poikkeavasti käyttäytyviä henkilöitä asuntojen liepeillä.
– Eli kun epäilet, niin ilmoita. Ei-akuuteissa- tilanteissa voi antaa vinkin vaikkapa poliisin verkkosivun Anna vihje poliisille -linkin kautta.
Murto omaan kotiin on uhrille suuri järkytys. Ahon mukaan poliisin onkin rikoksen selvittämisen ohella huolehdittava uhrin ohjaamisesta avun piiriin, esimeriksi Rikosuhripäivystykseen