Ennuste: Asuntojen hinnat kasvuun ensi vuonna – sitä ennen lasku jatkuu aiempaa synkempänä

Asuntorakentamisen pohjanoteeraus on ehkä jäänyt jo taakse.

Suomen asuntomarkkinoiden alakuloon on luvassa piristystä ensi vuonna, ennakoivat OP-ryhmän ekonomistit.

OP:n asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat kääntyvät ensi vuonna 2,8 prosentin nousuun. Vielä tänä vuonna luvassa on kuitenkin kahden prosentin lasku.

OP on hieman synkistänyt tätä vuotta koskevaa ennustettaan, sillä aiemmin se ennusti tälle vuodelle 1,5 prosentin laskua hintoihin. Uutta nousua saadaan odotella ennakoitua kauemmin.

– Asuntomarkkinoiden elpyminen on käynnistynyt odotettua tahmeammin, ja osin ensi vuoden positiivisemmassa näkemyksessä on kyse elpymisen siirtymisessä hieman eteenpäin. Isossa kuvassa odotukset eivät ole muuttuneet aiemmasta. Asuntomarkkinat elpyvät, mutta pikaelpymistä ei ole näköpiirissä, sanoo OP:n senioriekonomisti Joona Widgrén tiedotteessa.

Asuntojen kauppamäärät ovat nousseet pohjalukemista, mutta kauppojen määrä on edelleen normaalia pienempi.

Rakentaminen painanut koko taloutta

Asuntorakentamisessa tilanne on ollut parin viime vuoden aikana erittäin heikko. Investoinnit asuntojen rakentamiseen ovat laskeneet vuoden 2022 alun tasosta liki 36 prosenttia ja painuneet samalle tasolle kuin 15 vuotta sitten.

OP:ssa arvioidaan, että pohja on nyt saatettu jo ohittaa. Kausitasoitettuna tarkastellut rakennusluvat ovat nousseet vuoden alun pohjalukemista, ja rakennusalan avoimien työpaikkojen määrä on noussut hieman alimmalta tasoltaan.

– Rakentaminen ja etenkin asuinrakentaminen ovat olleet Suomen talouden heikoimmat lenkit. Ilman rakentamisen negatiivista vaikutusta Suomen talous olisi kasvanut koko ajan ja kehittynyt euroalueen kanssa samaa tahtia. Rakentamisen romahduksella onkin ollut merkittävä rooli talouden heikkoudelle, Widgrén toteaa.

Kymmenen viime vuoden aikana rakentaminen on keskittynyt pieniin asuntoihin, jotka ovat olleet asuntosijoittajille houkutteleva kohde. Viime aikoina suunta on muuttunut, ja pienten asuntojen hinnat ovat laskeneet selvästi enemmän kuin isompien. Enää ei pienten asuntojen osuus näytä nousevan yhtä hallitsevaksi.

– Nyt haettujen rakennuslupien perusteella rakennettavien asuntojen keskikoko on kääntynyt selvään nousuun. Etenkin rakennettavien kerrostaloasuntojen keskikoko tulee kasvamaan lähivuosina, ja pienten asuntojen osuus uusista valmistuvista asunnoista jää todennäköisesti aiempaa pienemmäksi, Widgrén arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat