Atte Jääskeläinen erosi tänään Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdosta.
Ylen pääluottamusmies Jyrki Saarikosken mukaan ero tuli yllätyksenä, vaikka sitä kohtaan oli jo kuljettu jonkin aikaa.
– Lopullinen nytkähdys asiassa oli viimeisin Julkisen sanan neuvoston ympärille kehkeytynyt sananvaihto.
Jääskeläinen vihjaili Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina, että Yle voisi erota Julkisen sanan neuvostosta. Jääskeläinen tosin myönsi Twitterissä mokanneensa tämän kommentin tiimoilta.
Ero ei kuitenkaan johdu vain tästä kommentista. Eron juuret juontavat viime vuoden marraskuuhun, jolloin Yle julkaisi uutisen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sukulaisten sidonnaisuudesta kaivosyhtiö Terrafameen.
Sipilä suuttui ja lähetti päätoimittaja Atte Jääskeläiselle ja jutun toimittajalle lukuisia sähköposteja. Ylen johto teki Jääskeläisen mukaan 28. marraskuuta journalistiseen harkintaan perustuvan päätöksen, että Sipilää koskevaa uutisointia rajoitetaan.
Joulukuussa useat Ylen toimittajat kritisoivat Ylen johtoa. Ylen politiikan toimituksen entinen päällikkö Pekka Ervasti sanoi Maaseudun Tulevaisuudessa, että juttuja on hyllytetty ja sensuroitu ja toimittajille on annettu varoituksia erityisesti nykyisen hallituksen aikana.
Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen ja alkuperäisen Terrafame-jutun toimittaja Salla Vuorikoski erosivat Yleltä.
Helmikuussa Jääskeläistä kritisoinut toimittaja Susanne Päivärinta irtisanoutui. Yle kertoi helmikuussa myös, että toimittaja Ruben Stiller jättää Pressiklubi-ohjelman kevään jälkeen.
Stiller sai marraskuussa 2016 lopulla kirjallisen varoituksen, kun hän ei suostunut vastoin Ylen johdon pyyntöä olemaan käsittelemättä Terrafame-asiaa ohjelmassaan. Varoitus kuitenkin peruttiin myöhemmin.
Maaliskuussa Julkisen sanan neuvosto antoi Ylelle langettavan journalistisen päätösvallan luovuttamisesta toimituksen ulkopuolelle Terrafame-uutisoinnissa.
Huhtikuussa Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö pudotti Suomen lehdistönvapauden kärkipaikalta kolmanneksi. Syynä oli pääministeri Sipilän Yle-painostus.
Toukokuussa professori Olli Mäenpään Yle-selvitys valmistui, jossa kritisoitiin Ylen johtoa. Toukokuussa julkaistiin myös Erosen, Vuorikosken ja Jarno Liskin Ylegate-kirja, joka kyseenalaisti Jääskeläisen riippumattomuutta suhteessa poliittisiin päättäjiin.
Viime sunnuntaina Jääskeläinen viittasi Helsingin Sanomien haastattelussa Ylen mahdollistuuteen jäädä pois Julkisen sanan neuvostosta.
Tänään Yle tiedotti Jääskeläisen erosta.
Näin Atte Jääskeläinen kommentoi Ylen riippumattomuutta joulukuussa:
3:24