Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen sekä toimittaja Salla Vuorikoski ovat irtisanoutuneet tehtävistään.
Vuorikoski oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tiiviin viestittelyn kohteena sen jälkeen kun Yle uutisoi Sipilän sidonnaisuuksista Terrafameen liittyen. Molemmat kertoivat asiasta sosiaalisessa mediassa ja perustelivat ratkaisujaan näkemyseroilla Ylen johdon kanssa.
Ylen uutispäätoimittaja Atte Jääskeläinen sanoo Ylen uutisessa, että Erosen irtisanoutuminen oli tämän oma ratkaisu.
Eronen kertoo, että näkemyserot sananvapaudesta päätoimittaja Jääskeläisen kanssa ovat liian suuret.
– Lopetan työni ajankohtaistoimituksen esimiehenä, sillä sananvapauttani on rajoitettu, Eronen kirjoittaa Facebook-päivityksessään.
Erosen mukaan häntä ja hänen tiimiään on pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvan paljastusjournalismin tekemistä.
– Tähän en voi suostua. Journalistin ohjeiden ykköskohdan mukaan yleisöllä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.
Eronen kirjoittaa, että vallanpitäjien kriittisen tarkastelun pitäisi olla keskeisempiä tehtäviä Ylessä.
– Päätoimittajan tiiviissä käsiohjauksessa toimitus kohtelee juuri poliitikkoja – etenkin pääministeriä – kaikkein varovaisimmin.
Eronen harmittelee myös uutis- ja ajankohtaistoimituksen ilmapiiriä.
– Osa toimittajista on lannistettu tekemään omasta mielestään merkityksetöntä, vallanpitäjien kannalta harmitonta journalismia. Monet ovat hiljaa ja pelkäävät työpaikkojensa puolesta.
Eronen on arvostellut kovasanaisesti yhtiön toimintakulttuuria. Hän myös kirjoitti Ylen hallintoneuvoston eilisen kokouksen jälkeen, että hallintoneuvosto vaikuttaa journalistisesti arvioiden kuurolta, sokealta ja halvaantuneelta.
Vuorikoski oli Sipilän viestittelyn kohteena
Irtisanoutunut toimittaja Vuorikoski kertoo Facebookissa, että viime aikojen ja kuluneen vuoden tapahtumat ovat osoittaneet hänelle, että Ylessä on perustavanlaatuisia ongelmia ratkottavana.
Vuorikosken mukaan ongelmat koskevat journalismin riippumattomuutta ja yleisön oikeuksien toteutumista.
– Talon johto on viestittänyt toistuvasti viime viikkojen aikana työntekijöille, että jos he eivät pysty hyväksymään johdon linjauksia, pitää miettiä, voiko talossa olla töissä.
Vuorikoski kertoo kuunnelleensa tätä miettiessään tulevaisuuttaan Ylessä.
– Oma polkuni vie nyt toiseen suuntaan, hän kirjoittaa.
Vuorikoski lisää, ettei häntä ole painostettu lähtemään.
– En myöskään lähde vihaisena, vaan toiveikkaana.
Vuorikoski sai pääministeri Sipilältä parikymmentä viestiä sen jälkeen, kun Yle uutisoi Sipilän Terrafame-sidonnaisuuksista. Asia tuli julkisuuteen, kun Suomen Kuvalehti kirjoitti Sipilän vaientaneen Ylen Terrafame-uutisoinnin.
Lehden tietojen mukaan Ylen johto päätti hyllyttää Sipilän mahdollista esteellisyyttä koskevat jatkojutut sen jälkeen, kun pääministeri oli lähettänyt useita viestejä. Vuorikoski julkaisi myöhemmin Sipilän lähettämiä viestejä Facebookissaan.
Yle ei kommentoi tarkemmin
STT tavoitteli erouutiseen kommenttia Ylen toimitusjohtaja Lauri Kiviseltä sekä uutispäätoimittaja Atte Jääskeläiseltä. Yhtiön viestintäjohtaja Reija Hyvärinen totesi, ettei yhtiöllä ole mitään sanottavaa yksittäisten ihmisten irtisanoutumisista.
Jääskeläinen kommentoi Erosen irtisanoutumista Ylen uutisessa sanomalla, että se oli Erosen oma ratkaisu.
– Näyttää siltä, että hän ei voi hyväksyä Ylen journalistisia periaatteita ja arvoja, Jääskeläinen kommentoi.
– Yle on tehnyt vuosia laadukasta tutkivaa journalismia, ja tulee tekemään sitä jatkossakin. Kun tutkivaa journalismia tehdään, olennaista on huolellisuus ja se, että väitteet pitävät. Tällainen huolellisuus ei ole sananvapauden rajoittamista.