Sanna Marin joutui osaksi ministerikohujen jatkumoa: Nämä skandaalit ovat puhuttaneet 2000-luvulla – valtaosa johtanut eroon

1:59imgPääministeri Marin kommentoi alkoholinkäyttöään: "Uskokaa tai älkää, valtaosan vuodesta olen töissä – ei krapulaa yhtenäkään aamuna"
Julkaistu 19.08.2022 19:05
Toimittajan kuva

Jani Rolamo

jani.rolamo@mtv.fi

@namatsuu

Sanna Marinin (sd.) bilevideosta syntynyt kohu on ensimmäinen, joka syntyy nettiin levinneestä videosta. Poliitikkoihin liittyvät kohut ovat yleisiä, mutta suurin osa ministeritason kohuista on ollut ministerien työhön liittyviä. MTV Uutiset koosti ministereihin liittyneitä kohuja 2000-luvulta.

Anneli Jäätteenmäen Irak-skandaali

Yksi tunnetuimpia ministeritason kohuja oli Anneli Jäätteenmäen (kesk.) Irak-skandaali kesällä 2003, jossa Suomen ensimmäinen naispääministeri joutui eroamaan tehtävistään ja hajoittamaan hallituksen sen toimittua vain 69 päivää. 

Entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki Irak-gate-oikeudenkäynnissä 2004.Jäätteenmäkeä vastaan nostettiin syyte avunannosta virkasalaisuuden rikkomiseen. Käräjäoikeus vapautti Jäätteenmäen syytteistä mutta tuomitsi Mannisen. LEHTIKUVA

Jäätteenmäki oli käyttänyt vaalikampanjassaan silloista pääministeri Paavo Lipposta (sd.) vastaan tietoja, jossa häntä syytettiin hätiköinnistä humanitaarisen avun tarjoamisessa Irakiin, jotka olivat peräisin ulkoministeriön salaisista muistioista. Vaalien jälkeen Jäätteenmäki kieltäytyi paljastamasta, mistä oli tietonsa saanut, ja myöhemmin vuotajaksi paljastui presidentin neuvonantaja Martti Manninen

Jäätteenmäki vakuutteli eduskunnalle, ettei ollut pyytänyt saada tietoja. Jäätteenmäen erottua pääministeriksi nousi silloinen puolustusministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Suvi Lindénin golfosakkeet

Suvi Lindén (kok.) oli Lipposen toisen hallituksen kulttuuriministeri vuonna 2003, kun hän myönsi valtionapua Oulun Sankivaaran golfkentälle, jossa hän oli itse myös osakkaana. Lindén väitti, ettei ollut tajunnut omistamansa golfosakkeen olevan sijoitus. Lindén erosi tehtävästään ministerinä pian tapahtuman tultua julki, mutta oli myöhemmin Vanhasen hallituksessa viestintäministerinä.

LindenSuvi Lindén erosi kulttuuriministerin tehtävistä golfkohun vuoksi, mutta palasi Vanhasen hallitukseen viestintäministeriksi.Lehtikuva

Matti Vanhasen vaalirahoituskohu

Vanhanenkaan ei säästynyt kohuilta pääministerinä. Vuonna 2007 paljastui, että Kehittyvien maakuntien Suomi ry rahoitti Keskustan ja Vanhasen henkilökohtaista vaalikampanjaa. Vanhanen joutui julkisuudessa selittelemään, mitä tiesi tai muisti saamastaan rahoituksesta. 

LehtikuvaMatti Vanhanen joutui vaalirahasotkun keskelle, ja häntä syytettiin mm. korruptiosta.

Parhaiten kohusta on jäänyt mieleen niin sanottu lautakasajupakka. Vuonna 2009 ilmestyneen Ylen Silminnäkijä-ohjelman mukaan Vanhasen pihalle oli ilmestynyt talonrakennukseen käytettävää lautaa nimeämättömältä rakennusyritykseltä. Ohjelman mukaan yritys oli pyrkinyt saamaan toimeksiantoja Keskustaa lähellä olleella Nuorisosäätiöltä, joka oli myös rahoittanut vaalikampanjaa.

Ohjelmassa väitettiin kyseessä olevan korruptiosta. Todisteita toimitetuista puumateriaaleista ei kuitenkaan koskaan löydetty. Vanhanen kuitenkin jätti politiikan väliaikaisesti terveyssyihin vedoten 2010 kesken pääministerikautensa.

Ilkka Kanervan tekstiviestikohu

Hiljattain edesmennyt Ilkka Kanerva (kok.) toimi ulkoministerinä vuonna 2008, kun hän joutui niin sanotun tekstiviestikohun keskelle. Kanervalla oli jo aiemmin tiedetty olevan kohuttuja salasuhteita ja tekstiviestittelyä julkkisnaisille, ja hän oli luvannut Kokoomukselle, ettei hänen yksityiselämänsä aiheuttaisi enää hallaa puolueelle, mutta toisin kävi. 

Ilkka Kanerva (kesk.) yhdessä valtionsyyttäjä Jukka Rappen (oik.) ja Tapani Yli-Saunamäen kanssa Helsingin oikeustalolla keskiviikkona 30. marraskuuta 2011. Ilkka Kanervan synttärikäräjillä Helsingissä pidettiin loppulausunnot keskiviikkona.Ilkka Kanerva oli tullut jo aiemmin tunnetuksi salasuhteistaan ja tekstiviesteilystään, mutta Johanna Tukiaiselle lähetettyjen viestien paljastuminen oli puoluejohdolle liikaa.

Hymy-lehti paljasti Kanervan vaihtaneen eroottisen tanssijan Johanna Tukiaisen kanssa eroottissävytteisiä tekstiviestejä sadoittain. Lehti julkaisi osan niistä. Pian viestittely Tukiaisen kanssa alkoi saada huomiota ulkomaita myöten, ja Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen antoi lausunnon, jonka mukaan Kanerva ei voinut jatkaa ulkoministerinä. 

Heidi Hautalan Greenpeace-kohu

Vuonna 2013 kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) oli myrskyn silmässä, kun häntä ensin syytettiin pimeästä oviremontista, ja sitten paljastui, että Hautala oli ohjeistanut Arctia Shipping -nimistä valtionyhtiötä olemaan tekemättä rikosilmoitusta Greenpeace-aktivisteista. Jälkimmäinen kohu johti lopulta Hautalan eroon.

Kehitysministeri Heidi Hautala 18.3.2013.Heidi Hautala joutui kahden eri kohun keskelle vuonna 2013, ja joutui eroamaan kehitysministerin paikalta.Lehtikuva

Antti Rinteen Posti-kohu

Talvella 2019 Antti Rinteen (sd.) puoli vuotta toiminut hallitus joutui kriisiin, kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erotettiin niin sanotun Postikohun vuoksi. Taustalla oli Postin suunnittelema 700 pakettilajittelijan työehtojen heikennys ja sitä seurannut lakko, joiden johdosta Paatero oli neuvotellut Postin johdon kanssa.

LK Antti Rinne saapumassa eduskuntaan 3.12.2019 5Antti Rinne joutui Keskustan epäluottamuksen kohteeksi hänen epäselvien lausuntojensa johdosta Postikohuun liittyen.Lehtikuva

Sekavassa sotkussa Rinne oli vaatinut Paateron pitävän huolta, että työehtoja ei poljeta valtion omistamassa Postissa. Paatero ei Rinteen mukaan ollut pitänyt tästä kiinni. 

Rinne kertoi eduskunnalle lausunnossaan, että Paatero oli kieltänyt Postia alentamasta palkkoja ja siirtävänsä työehtosopimuksia. Posti kuitenkin ilmoitti, että tällaista kieltoa ei oltu esitetty.

Hallituspuolueista etenkin Keskusta syytti Rinnettä totuuden kiertämisestä ja valehtelusta, ja oli seuraavassa välikysymyksessä valmis esittämään epäluottamuslauseen ja kaatamaan hallituksen. Rinne kuitenkin erosi itse ennen tätä. Rinteen jälkeen uusi hallitus muodostettiin pääministerinä Sanna Marin. 

Kaikki kohut eivät johda ministerin eroon

Aivan kaikki kohut eivät kuitenkaan johda vakaviin seurauksiin. Esimerkiksi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) juhli vuonna 2014 Sotshin olympialaisissa Suomen jääkiekkomaajoukkueen kanssa myöhään ja silminnähden humalassa. Arhinmäki pyysi käytöstään anteeksi.

Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) syytettiin vuonna 2016 harhauttamisesta niin sanotussa Terrafame-asiassa. Ville Niinistön (vihr.) mukaan valtio oli ohjannut rahaa Terrafamen alasajoon, mutta toimintaa oltiinkin jatkamassa kyseisellä rahoituksella. Huomio kiinnittyi myös Sipilän vaatetukseen, sillä hän poseerasi median edessä Terrafamen vaatteissa jaTerrafame-pipo päässä. Niinistön mielestä Sipilän esiintyminen oli mainosvideo pahasti tappiolliselle yhtiölle.

Sipilä pääministeri keskustaJuha Sipilä oli lähettänyt kymmeniä uhkaavia viestejä Ylelle häneen kohdistuneen Terrafame-uutisoinnin johdosta. Tapaus nostatti laajaa keskustelua median kontrolloinnista.Lehtikuva

Aihepiiriä koski myös niin sanottu Yle-kohu. Yle oli uutisoinut Kansan Uutisten jutusta, jossa arveltiin Sipilän olevan jäävi Terrafamen rahoituskysymyksessä. Myöhemmin Suomen Kuvalehti uutisoi, että Sipilä oli vaientanut Ylen uutisoimasta asiasta enempää, ja pääministeri oli lähettänyt Ylen toimittajalle kymmeniä viestejä, joissa kertoi, ettei luota Yleen lainkaan.

Tapaus johti laajaan keskusteluun median vapaudesta ulkomaita myöten. Oikeusasiamies totesi lopulta, että Sipilä ei ollut rahoitusasiassa jäävi, ja Sipilä pahoitteli omaa reaktiotaan ja kertoi arvostavansa suomalaista mediakenttää. 

Lue myös: Kommentti: Mureneeko pääministeri Sanna Marinin kiiltokuva – uusin bilekohu tuli myös SDP:lle hankalaan aikaan

Lue myös: ”Mistä ne huumeet on tähän polkaistu?” Bilettävä pääministeri saa Pöllöraadilta ymmärrystä ja paheksuntaa

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka